- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Metoda de calcul al taxei de utilizare a infrastructurii feroviare, modificată
Taxa pentru utilizarea infrastructurii feroviare plătită de operatorii de profil către CFR SA, cu o valoare unitară în prezent, va fi diferenţiată în funcţie de anumiţi indicatori, precum tonajul, distanţa parcursă, tipul liniei de circulaţie şi al traficului, respectiv de călători sau de marfă.
Guvernul a aprobat modificarea metodei de calcul al taxei de utilizare a infrastructurii feroviare (Imagine: Marius Vasilica/Mediafax Foto)
În prezent, taxa este de 9 lei pe kilometru în cazul fiecărui tren de călători şi de 14 lei/tren km la transportul de marfă.
Noua metodă de calcul a fost propusă de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii într-un proiect de hotărâre de Guvern privind aprobarea Actului adiţional pe anul 2009 la contractul de activitate a CFR SA pentru perioada 2008-2011. Proiectul a fost aprobat de Guvern şi publicat miercuri în Monitorul Oficial.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
-
Robert F. Kennedy Jr, ales de Trump pentru a conduce cea mai importantă agenţie de sănătate din SUA
Rutele vor fi clasificate în funcţie de tipul acestora, respectiv electrificate şi neelectrificate, precum şi de viteza maximă de circulaţie.
În funcţie de viteza de circulaţie, liniile au fost împărţite în şapte tipuri, respectiv linii cu ecartament îngust, linii cu trafic mai mic de cinci trenuri pe zi, linii cu trafic exclusiv de marfă (cu o viteză între 0 şi 60 km/oră) şi linii comune cu traficul de călători, care sunt împărţite, la rândul lor, în patru tipuri (de la 0-60 km/oră, 61-100 km/oră, 101-120 km/oră şi 121-200 km/oră).
În urmă cu două săptămâni, două asociaţii feroviare, Asociaţia Industriei Feroviare din România şi Asociaţia Transportatorilor Feroviari din România, au protestat faţă de aceste modificări, susţinând că vor aduce o majorare a tarifelor.
"În prezent, taxa pentru trenurile de marfă este de 14 lei per tren kilometru, un tarif nici mic, dar nici mare, în comparaţie cu Europa. Prin nouă formulă de calcul au fost măriţi unii coeficienţi, care au dus costul mediu la 15,5 lei per tren kilometru. Propunerea noastră este să rămână la 14 lei, cum e de aproximativ patru ani", a declarat, la acea dată, preşedintele Asociaţiei Transportatorilor Feroviari din România, Constantin Pestrea.
Potrivit lui Pestrea, după noul mod de calcul, operatorii feroviari de marfă ar urma să plătească o taxă de 28 lei pe tren kilometru, pentru a putea circula cu un tren de 3.000 tone, pe relaţia Bucureşti-Constanţa, clasificată drept cea mai scumpă rută.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO