Metro nu are blocate conturile, ci banii pe care îi datora Vortex pentru produsele furnizate

Metro precizează că ANAF nu a blocat conturile companiei în cazul prejudiciului adus statului de firma de electronice Vortex, ci banii datoraţi de retailer acestui furnizor, reprezentând contravaloarea produselor livrate, şi menţinerea lor la dispoziţia ANAF pentru recuperarea pagubei.

Urmărește
428 afișări
Imaginea articolului Metro nu are blocate conturile, ci banii pe care îi datora Vortex pentru produsele furnizate

Metro nu are blocate conturile, ci banii pe care îi datora Vortex pentru produsele furnizate

"În cazul instituirii acestei măsuri asigurătorii, responsabilitatea retailerilor, în cazul nostru vorbind despre METRO, în calitate de terţ poprit, se limitează la a indisponibiliza banii datoraţi companiei Vortex reprezentând contravaloarea produselor furnizate şi menţinerea lor la dispoziţia ANAF, astfel încât ANAF să poată recupera pierderea. Poprirea asiguratorie instituită de ANAF nu vizează nicidecum blocarea conturilor retailer-ului respectiv", se arată într-un comunicat al Metro.

ANAF a anunţat marţi că inspectorii antifraudă fiscală au dispus instituirea măsurilor asigurătorii pentru recuperarea unui prejudiciu de 41,6 milioane de lei, cauzat bugetului de stat de către o firmă controlată de persoane de origine chineză, care comercializează produse electronice şi electrocasnice. Pentru recuperarea prejudiciului, inspectorii au blocat conturile firmei, i-au sigilat depozite conţinând mărfuri în valoare de aproximativ 8 milioane de lei şi au instituit măsuri asigurătorii asupra terţilor (Metro, Altex, Auchan, Dedeman, Domo, Carrefour, Selgros şi Bricostore), prin poprirea sumelor datorate la bugetul de stat de către firma vizată.

ANAF menţiona că, în urma verificărilor, inspectorii au constatat că persoanele respective au organizat un lanţ comercial fraudulos de 15 firme în scopul sustragerii de la plata impozitului pe profit şi a TVA datorat statului român.

"Concret, produsele erau introduse pe teritoriul Uniunii Europene prin portul Pireu (Grecia), vândute aparent unor firme din Bulgaria şi achiziţionate intracomunitar în România în mod exclusiv formal, unde erau realizate circuite scriptice de tranzacţionare succesivă, iar la vânzarea produselor pe lanţ se omitea declararea şi virarea TVA de colectat şi de plată. În acest mod, ultima firmă din lanţul comercial şi beneficiarul produselor electronice solicita decontarea TVA aferentă mărfurilor livrate celor mai mari lanţuri de comercianţi din domeniul electronicelor şi electrocasnicelor de pe piaţa românească", se arată în comunicatul ANAF.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici