- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (02.11.2010, 18:01)
- Ovidiu Tempea - Mediafax , Ovidiu Tempea - Mediafax ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MFP: Statul nu cunoaşte ce patrimoniu public deţine şi valoarea acestuia
Statul nu cunoaşte situaţia reală a patrimoniul şi valoarea acestuia, actualizarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public făcându-se cu o întârziere şi de 3-8 ani, arată Ministerul Finanţelor Publice, care propune modificarea legislaţiei şi sancţionarea autorităţilor responsabile.
Urmărește
162 afișări
MFP: Statul nu cunoaşte ce patrimoniu public deţine şi valoarea acestuia (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)
Finanţele arată în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre de guvern că în urma actelor normative emise în al doilea trimestru din acest an nu s-a realizat nicio actualizare a inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului.
În afară de faptul că statul nu cunoaşte care este valoarea la zi a patrimoniului, Finanţele reclamă cazuri flagrante, dând ca exemplu înscrierea în inventar a unor bunuri care au fost retrocedate, sau regăsirea în patrimoniu a unor bunuri care nu se încadrează în categoria domeniului public.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Investiţiile străine din Bulgaria se prăbuşesc din cauza nesiguranţei economice şi politice
-
1,3 milioane de dolari pentru un ton de 276 de kilograme - un lanţ de restaurante de sushi a plătit a doilea cel mai mare preţ din istorie
-
Războiul din Ucraina. Zelenski: Forţele ruse şi nord-coreene au suferit pierderi importante în luptele din sudul regiunii ruse Kursk
"Totodată, datorită neactualizării inventarului bunurilor din domeniul public al statului de către ordonatorii principali, aceştia nu au putut accesa fonduri europene", se mai spune în nota de fundamentare.
Potrivit proiectului de HG, cea mai mare sancţiune, de 50.000 de lei (aproape 12.000 de euro) va fi aplicată pentru darea în folosinţă gratuită, sau închirierea, fără respectarea procedurilor prevăzute de actele normative în vigoare, sau nerespectarea destinaţiei pentru care au fost date în administrare bunurile din domeniul public al statului. Amenda se aplică pentru fiecare bun în parte.
MFP propune ca modificarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului aflate în administrarea autorităţilor administraţiei publice locale să se realizeze prin Ministerul Administraţiei şi Internelor.
De asemenea, în proiectul de HG se menţionează că operarea modificărilor în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului se face prin sistemul securizat al Ministerului Finanţelor de către ordonatorii principali, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a actelor normative, prin personal de specialitate agreat de MFP.
Nerespectarea acesutui termen constituie contravenţie iar personalul responsabil va fi amendat cu 25 de lei pentru fiecare zi de întârziere.
"Anual, până în data de 15 martie, ordonatorii principali, vor supune spre adoptare actele normative de modificare a inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului aflat în administrarea acestora sau a instituţiilor publice şi a regiilor autonome aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora precum şi în administrarea autorităţilor administraţiei publice locale, ca urmare a constatării unor diferenţe cu ocazia inventarierilor anuale efectuate", se mai spune în proiectul de act normativ.
În acest caz sancţiunile sunt mai mari în cazul nerespectării termenelor, respectiv 50 de lei pentru fiecare zi de întârziere.
De la publicarea actului normativ în Monitorul Oficial, autorităţile vor avea a dispoziţie 45 de zile pentru a efectua toate modificările în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului. Orice întârziere faţă de termenul stabilit pentru această etapă de tranziţie va fi penalizată cu amendă de 500 lei pentru fiecare zi de întârziere.
Citește pe alephnews.ro: Crin Antonescu își suspendă candidatura la prezidențiale și acuză Coaliția PSD-PNL-UDMR că l-a lăsat „singur în campanie”
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
SUA afirmă că Putin nu va renunța la Ucraina. Care sunt șansele unui acord de încetare al focului în 2025
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată vila de 1 milion de euro în care locuiesc Ștefan Bănică Jr. și Lavinia Pîrva. Casa este construită pe 4 nivele
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe