MFP va lansa o aplicaţie de licitaţie electronică pentru titluri şi va recompensa dealerii primari

Ministerul Finanţelor Publice va lansa "în cel mai scurt timp posibil" o aplicaţie de licitaţie electronică pentru piaţa primară a titlurilor de stat, noul regulament urmând să stabilească criterii de evaluare a dealerilor primari, dar şi recompensarea acestora pentru activitatea derulată.

Urmărește
7 afișări

"Pentru creşterea eificenţei pieţei titlurilor de stat pe termen scurt se va avea în vedere implementarea sistemului electronic de licitaţii de titluri de stat, iar pentru îmbunătăţirea decontării titlurilor de stat pentru investitorii nerezidenţi se vor depune toate diligenţele împreună cu BNR pentru asigurarea conectării la Clearstream şi la Euroclear", se arată în Strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale 2011 -2013, document aprobat miercuri în Guvern.

Potrivit documentului, reducerea riscului reputaţional implică dezvoltarea şi îmbunătăţirea infrastructurii informatice la nivelul Direcţiei generale de trezorerie şi datorie publică (DGTDP) atât prin implementarea şi consolidarea sistemului informatic de managament al datoriei publice guvernamentale, cât şi prin implementarea uni aplicaţii de licitaţie electronică "în cel mai scurt timp posibil".

"Finalizarea şi mai ales testarea riguroasă a acestor sisteme este imperios necesară astfel încât la intrarea acestora în regim «live» să fie asigurate toate facilităţile şi funcţionalităţile oferite cu maximă acfurateţe, promptitudine şi în condiţii de maximă siguranţă (linii de comunicaţii duble şi implementarea semnăturii electronice)", se mai spune în strategie.

Până în urmă cu câteva luni, băncile dealeri primari trimiteau ofertele în plic pentru licitaţiile de titluri de stat, iar în prezent funcţionează un sistem tip e-mail. De la începutul acestui an s-au introdus cotaţiile de fixing pentru titlurile de stat pe platforma suport pentru piaţa secundară.

"Prin modificarea regulamentului privind piaţa primară a titlurilor de stat se urmăreşte creşterea competitivităţii între dealerii primari, recompensarea acestora pentru activitatea desfăşurată, cum ar fi: posibilitatea selectării acestora ca administratori de tranzacţii pentru emisiunile de euroobligaţiuni, posibilitatea achiziţionării de către aceştia în cadrul unei licitaţii de a doua zi a titlurilor de stat pe termen mediu şi lung la randamentul mediu aferent licitaţiei din ziua precedentă, dar şi introducerea unor criterii cantitative şi calitative atât pentru activitatea de pe piaţa primară, cât şi de pe piaţa secundară, în funcţie de care se va evalua statutul de dealer primar", se precizează în document.

În strategie se menţionează şi intenţia MFP de a deschide conturi de corespondent cu instituţiile financiare româneşti sau străine pentru încasări şi plăţi în valută, ceea ce va presupune un risc de credit suplimentar. Ideea a mai fost promovată în urmă cu câţiva ani, însă de fiecare dată BNR s-a opus.

"Pentru limitarea acestui risc, vor fi emise norme speciale privind riscul de contrapartidă pentru derularea operaţiunilor de încasări şi plăţi în valută prin conturile corespondente deschise de către MFP în acest scop la instituţiile nfinanciare româneşti şi străine, atât pentru derularea fondurilor europene, cât şi pentru efectuarea tragerilor din împrumuturile în valută şi efectuarea plăţilor aferente datoriei în valută de către MFP", se mai arată în strategie.

Potrivit BNR, pe piaţa titlurilor de stat activează 12 bănci dealeri primari: Alpha Bank România, Banca Comercială Carpatica, Banca Comercială Română, Banca Română pentru Dezvoltare – Groupe Société Générale, Banca Transilvania, Bancpost, CEC Bank, Citibank Europe Plc. Dublin – Sucursala România, ING Bank N.V. Amsterdam – Sucursala Bucureşti, Raiffeisen Bank, RBS Bank (România) şi UniCredit Ţiriac Bank.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici