"Ţările bogate au utilizat subvenţii pentru sectoarele industriale aflate în dificultate, în timp ce statele sărace adoptă majorări selective ale factorilor ce blochează graniţele. Aceste trenduri ar putea scăpa cu uşurinţă de sub control în următoarele luni, odată ce rata şomajului va creşte, iar fiecare guvern va încerca să răspundă măsurilor introduse de un altul după principiul «ochi pentru ochi»", a declarat Zoellick într-un discurs susţinut la reuniunea Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) de la Geneva.
Preşedintele BM a calificat un astfel de scenariu drept "joacă cu focul".
Totodată, statele aflate în curs de dezvoltare ale căror economii depind de un număr redus de categorii de bunuri implicate în schimburi comerciale s-ar putea confrunta cu dificultăţi pe termen lung din cauza "barierelor de la graniţe", a afirmat Zoellick.
"Când creşterea economică mondială se va relansa, acţiunile protecţioniste care blochează accesul statelor emergente la redresarea mondială vor prelungi problemele", a spus oficialul.
Zoellick consideră că unul din fundamentele relansării economice globale va fi comerţul.
Pe de altă parte, directorul executiv al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a declarat, luni, la Geneva, că activitatea din comerţul mondial va accelera "destul de rapid" odată cu relansarea economică mondială, avansul global urmând să fie condus de creşterea exporturilor din Statele Unite.