Microsoft a încheiat un acord de preluare a Skype, printr-o tranzacţie de 8,5 miliarde dolari
Microsoft a convenit preluarea Skype Technologies pentru 8,5 miliarde de dolari în numerar, în conformitate cu ambiţiile Microsoft în zona produselor şi serviciilor destinate comunicaţiilor mobile, unde gigantul american a rămas în urma concurenţei pe numeroase segmente de piaţă, transmite Bloomberg.
Microsoft este la un pas de cumpărarea Skype, într-o tranzacţie de 8,5 miliarde de dolari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Cel mai mare producător de aplicaţii informatice la nivel mondial cumpără Skype de la un grup de investitori condus de Silver Lake, se arată într-un comunicat al celor două companii. Acordul a fost aprobat de consiliile de administraţie ale Microsoft şi Skype.
Preluarea l-ar putea ajuta pe şeful Microsoft, Steve Ballmer, să atragă utilizatorii de Internet şi să reducă decalajul faţă de Google în domeniul publicităţii online.
Preluarea Skype, care înregistrează pierderi, ar putea să nu aibă un impact imediat asupra situaţiei financiare a Microsoft, dar poate face mai clară ca oricând intenţia companiei de a rivaliza cu Apple şi Google.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Preţul achiziţiei include datoriile nete ale Skype, potrivit unei surse apropiate situaţiei.
Skype a raportat în aprilie datorii de circa 775 milioane de dolari, precum şi o linie de credit revolving, de 30 de milioane de dolari.
Tranzacţia este cea mai mare achiziţie din istoria de 36 de ani a Microsoft.
Microsoft dedică tot mai multe resurse serviciilor mobile şi internetului, pe măsură ce importanţa pieţei computerelor personale, care susţine francizele de bază ale companiei, Windows şi Office, este ameninţată tot mai mult.
În pofida dublării veniturilor şi profitului în ultimii opt ani, acţiunile Microsoft au evoluat într-un interval restrâns, stagnând practic în aceeaşi perioadă, deoarece investitorii sunt îngrijoraţi cu privire la capacitatea companiei de concura cu noii rivali, precum Google, sau de a se adapta noilor tehnologii.
O sursă apropiată situaţiei a declarat în dimineaţa zilei de marţi că Microsoft este la un pas de un acord de preluare a Skype.
Anterior, alte surse au declarat pentru Reuters că Facebook şi Google încearcă la rândul lor, separat, să încheie un parteneriat cu Skype.
Microsoft oferă deja servicii de video chat în cadrul Windows Live Messenger, care însă nu sunt disponibile pe platforma mobilă Windows Phone 7.
Skype, care oferă servicii de conferinţe şi apeluri video şi audio pe internet, dar şi de pe internet către linii tradiţionale de telecomunicaţii, este deja prezent cu aplicaţii pe cele mai populare platforme smartphone, Apple iPhone, BlackBerry şi Android, însă nu şi pe Windows Phone 7.
Serviciul de apeluri video al Apple, FaceTime, introdus recent pe iPhone şi Mac, are succes în rândul consumatorilor. Google a adăugat de asemenea o funcţie de video chat la aplicaţia Google Talk prezentă în sistemul de operare Android.
Tranzacţia de 8,5 miliarde de dolari ar fi relativ mică pentru Microsoft, care dispune de lichidităţi şi investiţii pe termen scurt în valoare totală de 50 miliarde de dolari.
Compania de videoconferinţe, cu sediul la Luxembourg, a amânat oferta publică iniţială şi a început recent să caute alte soluţii de finanţare.
Skype a fost creată în anul 2003 şi cumpărată în 2005 de eBay pentru 3,1 miliarde de dolari. Compania a înregistrat anul trecut venituri de 860 milioane de dolari şi o pierdere netă de 7 milioane de dolari, potrivit datelor din dosarul pentru oferta publică iniţială.
EBay a vândut în 2009 participaţia majoritară la Skype către un grup de investitori într-o tranzacţie de circa două miliarde de dolari, păstrând totodată circa o treime din acţiunile companiei.
Cea mai mare tranzacţie încheiată până acum de Microsoft este achiziţionarea agenţiei de publicitate onlien aQuantive în 2007 pentru 6 miliarde de dolari, care s-a dovedit neinspirată. Acţionarii gigantului american au răsuflat uşuraţi când oferta de 47,5 miliarde de dolari făcută în 2008 pentru preluarea Yahoo! a eşuat, făcând loc unui parteneriat pe căutări online care a adus oricum companiei majoritatea beneficiilor pe care le-ar fi obţinut printr-o achiziţie. Acţiunile Yahoo s-au înjumătăţit ca valoare din 2008 până în prezent.
Cea mai importantă achiziţie a Microsoft în zona internetului este preluarea a 1,6% din acţiunile Facebook în 2007 pentru 240 milioane de dolari. Compania a investit masiv însă în portalul MSN şi în motorul de căutare Bing, acumulând pierderi de 7 miliarde de dolari în ultimii patru ani.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO