Microsoft domină cursa pentru inteligenţa artificială: pe lângă colaborarea cu OpenAI, gigantul american a încheiat un acord cu un start-up francez

  • Microsoft a încheiat un acord cu start-up-ul francez în domeniul inteligenţei artificiale Mistral.
  • Gigantul american încearcă astfel să îşi extindă implicarea în această industrie în creştere rapidă dincolo de OpenAI.
  • Microsoft a investit deja aproximativ 13 miliarde de dolari în OpenAI.
Urmărește
200 afișări
Imaginea articolului Microsoft domină cursa pentru inteligenţa artificială: pe lângă colaborarea cu OpenAI, gigantul american a încheiat un acord cu un start-up francez

Acordul, anunţat luni de Mistral, va presupune ca Microsoft să ajute la introducerea pe piaţă a modelelor sale de inteligenţă artificială, informează Financial Times.

De asemenea, Microsoft va prelua o participaţie minoră în compania cu sediul la Paris, care are o vechime de 10 luni, deşi detaliile financiare nu au fost dezvăluite.

Parteneriatul face ca Mistral să fie a doua companie care oferă modele de limbaj comerciale disponibile pe platforma de cloud computing Azure a Microsoft.

Microsoft a investit deja aproximativ 13 miliarde de dolari în OpenAI, cu sediul în San Francisco, o alianţă care este analizată de organismele de supraveghere a concurenţei din SUA, UE şi Marea Britanie.

Alţi rivali din Big Tech, precum Google şi Amazon, investesc, de asemenea, masiv în crearea de inteligenţă artificială generativă, software care poate produce text, imagini şi coduri în câteva secunde, despre care analiştii consideră că are capacitatea de a zgudui industriile din întreaga lume.

Mistral, care construieşte modele de limbaj de mari dimensiuni (LLM), tehnologia de bază care alimentează produsele de inteligenţă artificială generativă, a obţinut o evaluare de 2 miliarde de euro în decembrie, în cadrul unei runde de finanţare în valoare de aproximativ 400 de milioane de euro.

Modelele sale sunt "open source", ceea ce înseamnă că detaliile tehnice vor fi făcute publice.

Această abordare contrastează cu cea a concurenţilor, cum ar fi OpenAI, producătorul ChatGPT, al cărui cel mai recent model GPT-4 este o aşa-numită "cutie neagră", în care datele şi codul utilizate pentru construirea modelului nu sunt disponibile pentru terţi.

Compania OpenAI a fost estimată la 86 de miliarde de dolari în timpul unei vânzări de acţiuni de anul trecut.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici