Microsoft va investi 1,5 miliarde de dolari în grupul de inteligenţă artificială G42 din Abu Dhabi

Gigantul american Microsoft va investi 1,5 miliarde de dolari în grupul de inteligenţă artificială G42 din Abu Dhabi, cel mai recent mare pariu al său pe această tehnologie, care subliniază întărirea relaţiilor dintre SUA şi Emiratele Arabe Unite, scrie Financial Times.

Urmărește
82 afișări
Imaginea articolului Microsoft va investi 1,5 miliarde de dolari în grupul de inteligenţă artificială G42 din Abu Dhabi

Microsoft va investi 1,5 miliarde de dolari în grupul de inteligenţă artificială G42 din Abu Dhabi

Acordul oferă Microsoft o participaţie minoritară în G42, iar vicepreşedintele şi preşedintele Brad Smith va avea un loc în consiliul de administraţie. Acordul vine după ce G42 a rupt legăturile cu furnizorii chinezi de hardware, care au făcut obiectul unui control din partea autorităţilor americane.

Investiţia va consolida poziţia Abu Dhabi ca un centru de inteligenţă artificială şi este un semn al ambiţiilor în domeniul tehnologiei al emiratului bogat în petrol. De asemenea, aceasta arată cum Golful, considerat de multă vreme de mulţi din Silicon Valley drept o sursă uşoară de finanţare, este considerat din ce în ce mai mult un partener credibil în domeniul tehnologiei.

„Având în vedere importanţa tehnologiei şi cât de importantă este pentru cele două ţări şi pentru cele două guverne, am făcut acest prim pas în strânsă colaborare cu guvernele Emiratelor Arabe Unite şi al Statelor Unite", a declarat Smith.

Întrebat dacă acordul cu Microsoft a fost un premiu pentru tăierea legăturilor cu China, directorul executiv al G42, Peng Xiao, a declarat „M-aş concentra pe decizia noastră de a forma acest parteneriat cu Microsoft pentru a ne dezvolta cu adevărat capacităţile la scară global".

Acordul a necesitat negocieri cu administraţia Biden, pe fondul îngrijorării autorităţilor americane cu privire la legăturile G42 cu China.

Ca parte a acordului, G42 va folosi platforma de cloud computing Azure a Microsoft „ca bază pentru dezvoltarea şi implementarea serviciilor de inteligenţă artificială pe care le oferim tuturor clienţilor noştri", a declarat Xiao.

Smith a precizat că firmele plănuiesc să se asocieze într-o etapă ulterioară pentru construirea de centre de date în alte ţări.

De asemenea, ele vor susţine un fond de 1 miliard de dolari pentru dezvoltatorii de inteligenţă artificială.

Samer Abu-Ltaif, vicepreşedinte corporativ al Microsoft şi preşedinte pentru Europa Centrală şi de Est, Orientul Mijlociu şi Africa, a adăugat: „Investiţia noastră în G42 este o dovadă a peisajului tehnologic înfloritor şi dinamic din EAU şi din întreaga regiune. Acest parteneriat strategic este bine poziţionat pentru a oferi oportunităţi pentru clienţii şi partenerii noştri, pentru a accelera inovarea şi pentru a alimenta creşterea economică. Împreună cu G42, vom introduce tehnologii de ultimă generaţie care vor permite ţărilor şi pieţelor să avanseze în agendele lor digitale prin valorificarea puterii cloud-ului şi a inteligenţei artificiale”.

Microsoft, cu sediul în Seattle, este principalul partener al OpenAI, şi a investit 13 miliarde de dolari în start-up, o mare parte din această sumă sub formă de credite pentru cloud-ul Microsoft. Microsoft se poziţionează în centrul unui boom al inteligenţei artificiale după lansarea chatbot-ului ChatGPT al OpenAI în noiembrie 2022.

Satya Nadella, directorul executiv al Microsoft, consideră că dominaţia AI este esenţială pentru a devansa rivalii şi o modalitate de a acapara o parte din poziţia dominantă a rivalului Google în domeniul căutărilor.

Nadella a încercat să acapareze piaţa prin investiţii masive. Luna trecută, Microsoft a încheiat un acord de 650 de milioane de dolari pentru a angaja fondatorii şi zeci de cercetători şi ingineri de la Inflection, un start-up în domeniul inteligenţei artificiale, scrie Ziarul Financiar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici