Prima pagină » Economic » Fonduri europene pentru sistemul sanitar, învăţământ şi crearea de locuri de muncă. Iohannis, despre cele 30 de miliarde de euro de la UE

Fonduri europene pentru sistemul sanitar, învăţământ şi crearea de locuri de muncă. Iohannis, despre cele 30 de miliarde de euro de la UE

Fonduri europene pentru sistemul sanitar, învăţământ şi crearea de locuri de muncă. Iohannis, despre cele 30 de miliarde de euro de la UE
Eduard Popescu
18 feb. 2021, 05:57, Economic

Sănătatea, învăţământul, crearea de locuri de muncă şi zona de mediu, sunt câteva domenii în care sunt necesare schimbări şi multe îmbunătăţiri.

României i-au fost alocate 30 de miliarde de euro în granturi şi credite, bani care vor fi folosiţi efectiv din luna aprile şi cu care preşedintele Iohannis are încredere că vom depăşi perioada dificilă generată de criza Covid-19.

„Avem la dispoziţie peste 30 – atenţie – 30 de miliarde de euro, care pot fi folosiţi pentru a pune la punct lucrurile la noi în ţară, pentru a ieşi cu bine din pandemie şi din criza economică generată de pandemie. Sunt oportunităţi uriaşe şi vrem să le folosim”, a declarat, miercuri, Klaus Iohannis.

Sistemul de sănătate e primul în care lucrurile trebuie schimbate din temelii, iar şeful statului spune că evenimente tragice precum cele de la Piatra Neamţ sau de la Matei Balş nu trebuie să se mai repete. 

„Este nevoie de investiţii importante în spitale noi, în spitalele existente, pentru a le moderniza, în sistemele din spitalele existente, pentru a le face mai sigure, mai sigure pentru pacienţi. Gândiţi-vă cât de important este să avem investiţii în zona de Terapie Intensivă, în zona de alimentare cu oxigen, în zona de siguranţă pentru pacienţi şi pentru personalul din spital”, a spus preşedintele.

Peste 672 de miliarde de euro au fost alocate ţărilor din Uniunea Europeană în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă. Iar ţările din estul Europei sunt printre cei mai mari beneficiari.

Polonia conduce cu alocări de peste 60 miliarde de euro. Cehia a primit 24 de miliarde de euro, Ungaria aproape 19 şi Slovacia 13,4 miliarde de euro. 

Fiecare stat trebuie să aloce climei cel puţin 37% din buget, iar acţiunilor din domeniul digital cel puţin 20%.