Mii de miliarde de dolari au dispărut de pe bursele din lume. Cauza: Datoriile ţărilor dezvoltate şi riscul încetinirii economiei mondiale

Bursele europene au închis ziua de ieri în creştere. Cea mai mare temere a investitorilor este că economia mondială va încetini. Europa nu are nevoie de încă un summit, ci de implementarea măsurilor deja adoptate. Investitorii duc aurul şi francul la noi maxime. Speranţele investitorilor stau în susţinerea economiei SUA de către Fed.

Urmărește
212 afișări
Imaginea articolului Mii de miliarde de dolari au dispărut de pe bursele din lume. Cauza: Datoriile ţărilor dezvoltate şi riscul încetinirii economiei mondiale

Dolari (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Bursele au crescut ieri, dar tensiunea rămâne la cote ridicate, ea fiind provocată de temerile investitorilor că dificultăţile cu care se confruntă SUA, cea mai mare economie a lumii, şi Europa din cauza datoriilor prea mari ar putea duce la o recesiune mondială.

Acţiunile lumii sunt cu 20% sub maximul ultimilor trei ani, atins în luna mai, scrie agenţia de presă Thomson Reuters. Deşi este cunoscută tendinţa burselor de a exagera, acum temerile investitorilor par întemeiate, având în vedere că OCDE apreciază că avansul celor mai mari economii ale lumii încetineşte. Parcă pentru a susţine această idee, Germania a anunţat că exporturile din luna iunie au scăzut cu 1,2%, la 88,5 mld. euro, după o creştere de 4,4% în mai.

Scăderile de amploare de pe burse, susţinute de un pesimism apăsător care riscă să persiste, riscă se se transmită şi în economia reală, unde pot lovi în încrederea consumatorilor, ceea ce ar avea consecinţe grave pentru economiile bazate puternic pe cheltuielile populaţiei, cum este cazul SUA.

"După patru ani de criză financiară devine tot mai clar că cel mai mare deficit este cel de încredere", scrie într-o opinie în Financial Times economistul Kenneth Rogoff de la Universitatea Harvard. "Pieţele se pot ajusta la o încetinire a creşterii economice, dar nu pot face faţă scăderii abrupte a încrederii în lideri şi percepţiei în creştere că decidenţii nu mai sunt ancoraţi în realitate."

Citeşte mai multe despre banii care au dispărut de pe bursele din lume pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici