„Există diferenţe între ceea ce înseamnă dobânzile la creditele agricole din Franţa sau din Germania şi cele din România. Este primul an în care băncile revin către sistemul agricol, dar sunt convins că în următorii ani dobânzile se vor reduce”, a spus Tabără.
Reprezentanţii BRD au spus că dobânda pe care o percep pentru creditele agricole este formată din ROBOR la o lună, plus 3, 4 sau 5 puncte procentuale, dacă solicitantul este producător agricol individual, persoană fizică autorizată sau persoană juridică.
Indicele ROBOR la o lună stabilit pe baza dobânzilor afişate în piaţa interbancară se plasează în prezent la 5,54% – 5,66% pe an, ceea ce înseamnă că banca solicită pentru creditele în lei acordate agricultorilor o dobândă între 8,5% şi 10,7% pe an.
Ministrul Tabără a mai spus că instituţia pe care o conduce caută modalităţi de subvenţie a dobânzii la creditele agricole. „Ne-am bucura dacă am avea o susţinere de 30% a dobânzii. Există posibilitatea ca în pachetul din Politica Agricolă Comună 2014-2020 să existe şi o prevedere pentru susţinerea dobânzii la creditele agricole”, a mai spus ministrul Agriculturii.