Miliardari, spioni, petrolişti. Cum arată boardul Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia. Qatar intră în acţionariatul gigantului petrolier

În directoratul companiei Rosneft, cel mai mare producător de petrol al Rusiei, se regăsesc personaje cu trecuturi din cele mai diverse şi colorate, de la veterani ai giganţilor petrolieri BP şi Exxon Mobil la războinici, la propriu, din Războiul Rece.

Urmărește
2975 afișări
Imaginea articolului Miliardari, spioni, petrolişti. Cum arată boardul Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia. Qatar intră în acţionariatul gigantului petrolier

Un trader bătăios de materii prime cu o avere de miliarde de dolari şi o naţiune aflată în centrul unei furtuni politice din Orientul Mijlociu se vor alătura boardului Rosneft, cel mai mare producător de petrol al Rusiei.

Acolo se vor simţi ca acasă, printre directori experimentaţi într-ale intrigii politice şi luptelor fără mănuşi, scrie Bloomberg.

În directoratul companiei, care pompează mai mult petrol decât oricare companie listată, figurează personaje cu trecuturi din cele mai diverse şi colorate, de la veterani ai giganţilor petrolieri BP şi Exxon Mobil la războinici, la propriu, din Războiul Rece, ca Mattias Warnig, agent al temutelor servicii de securitate est-germane Stasi, şi Igor Secin, fost translator în Armata Roşie şi aliat din vremuri de demult al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Astăzi, lor li se vor alătura CEO-ul de la Glencore Ivan Glasenberg, arhitectul celui mai mare trader de materii prime din lume, despre care până nu demult se spunea că se îndreaptă spre default, şi Faisal Alsuwaidi, care a ajutat la trans­formarea Qatarului dintr-o naţiune măruntă într-o forţă mondială a expor­turilor de gaze naturale. Alsuwaidi este în prezent preşedintele pe cercetare şi dezvoltare al fundaţiei nonprofit Qatar Foundation. Nou-veniţii urmează achiziţiei a aproape 20% din Rosneft, anul trecut, de către Glencore şi fondul suveran de investiţii al Qatarului.

Citeşte mai multe pe ZF.ro

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici