Miliardarul George Soros, la Forumul Economic Mondial de la Davos: Economia Chinei se îndreaptă spre o aterizare dură

Economia Chinei se îndreaptă spre o aterizare dură, care va înrăutăţi presiunile deflaţioniste la nivel global, va trage în jos cotaţiile acţiunilor şi va creşte preţurile obligaţiunilor guvernamentale din Statele Unite, a avertizat miliardarul George Soros, la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Urmărește
843 afișări
Imaginea articolului Miliardarul George Soros, la Forumul Economic Mondial de la Davos: Economia Chinei se îndreaptă spre o aterizare dură

Miliardarul George Soros: Economia Chinei se îndreaptă spre o aterizare dură (Imagine: AFP/ MEdiafax Foto)

"O aterizare dură este practic inevitabilă. Nu o aştept, o observ", a afirmat Soros într-un interviu la televiziunea Bloomberg.

Soros, care a construit o avere de 24 de miliarde de dolari prin speculaţii pe pieţele financiare, a spus că pariază împotriva indicelui Standard & Poor’s 500, a ţărilor producătoare de materii prime şi a monedelor asiatice şi cumpără titluri de Trezorerie.

Încetinirea economiei chineze se va reflecta asupra restului lumii, chiar dacă autorităţile de la Beijing dispun de mijloace pentru a ţine sub control declinul.

Fostul manager de fonduri de hedging, transformat în filantropist, s-a alăturat altor investitori importanţi, între care Jeffrey Gundlach, de la fondul DoubleLine Capital, şi Scott Minerd, de la Guggenheim Partners, care avertizează asupra riscurilor de scădere a activelor riscante, după ce din iunie vânzările au şters 16.000 de miliarde de dolari din valoarea acţiunilor, în timp ce preţurile materiilor prime au atins cele mai scăzute niveluri din ultimele două decenii.

Îngrijorările legate de China au agitat pieţele globale în acest an, pe fondul scăderii încrederii investitorilor în capacitatea guvernului de a restructura economia evitând o criză.

Soros a avertizat în mai multe rânduri în ultima perioadă în privinţa pericolului repetării catastrofei din 2008.

În septembrie 2011, Soros a afirmat într-o comisie la Washington că criza datoriilor din Grecia, declanşată în Grecia, este mai seriosă decât criza din 2008. El a reitareat ideea în această lună, afirmând că pieţele globale se confruntă cu o criză care aminteşte de cea de acum peste şapte ani.

Soros nu a elaborat definiţia aterizării dure a economiei chineze, dar a spus că o măsură mai corectă a creşterii actuale este 3,5%, faţă de avansul de 6,8% anunţat de autorităţi pentru trimestrul patru.

El a adăugat că datoria nesustenabilă a Chinei şi ieşirile de capital sunt semne ale aterizării dure.

Potrivit estimărilor Bloomberg, ieşirile de capital din China au totalizat circa 843 de miliarde de dolari în primele 11 luni ale anului 2015.

Încetinirea din China se combină cu prăbuşirea preţurilor petrolului şi devalorizări unor monede, amplificând riscul de deflaţie la nivel mondial, consideră Soros.

Preţurile de consum au scăzut în SUA cu 0,1% în decembrie, în timp ce preţurile la producători în China s-au redus timp de 46 de luni consecutiv.

Soros a mai spus că se va mira dacă Rezerva Federală (Fed) a SUA va creşte dobânda de politică monetară la următoarea şedinţă, după ce a decis acest lucru în decembrie pentru prima oară în aproape un deceniu, în pofida faptului că instituţia a anunţat că va mai face acest lucru în 2016.

În opinia investitorului, Fed a făcut o greşeală când a mărit dobânda luna trecută, întrucât aşteptările de deflaţie erau deja instalate, iar probabilitatea ca populaţia să crească cheltuielile este mai scăzută.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici