Milioane de panouri fotovoltaice au primit aprobare de mediu

Cel mai mare parc fotovoltaic din România se va construi în judeţul Arad şi însumează 1.790.000 de panouri, anunţă Ministerul Mediului. Puterea instalată care va fi generată de sistem este de 1.065 MW, iar energia electrică obţinută va fi distribuită în Sistemul Energetic Naţional.

Urmărește
2036 afișări
Imaginea articolului Milioane de panouri fotovoltaice au primit aprobare de mediu

„Proiectele care vizează folosirea energiei solare sau eoliene, pentru producerea energiei electrice, sunt unele din cele mai importante investiţii aprobate din punct de vedere al protecţiei mediului, în cursul anului 2023, de Agenţiile pentru Protecţia Mediului (APM)”, transmite Ministerul Mediului.

Potrivit sursei citate, cel mai mare parc fotovoltaic din România, care se va construi în judeţul Arad şi însumează 1.790.000 de panouri, precum şi cele 31 de hectare de teren din judeţul Botoşani, pe care va fi construit un parc eolian cu 23 de turbine sunt, potrivit Preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), Laurenţiu Alexandru Păştinaru, doar o parte din proiectele pentru care s-au emis deja acte de reglementare.

„Parcurile fotovoltaice din judeţul Arad, reprezintă o categorie importantă de proiecte aprobate de APM Arad, în cursul anului trecut, conform datelor furnizate de agenţia judeţeană. Acestea urmează să fie dezvoltate, în următorii ani, de două companii private, pe suprafeţe impresionante, de 1.065 şi, respectiv, 690 de hectare. Astfel de proiecte există în mai multe judeţe din ţară, chiar dacă de dimensiuni mult mai mici, o dovadă că România mizează pe energia regenerabilă”, a declarat preşedintele ANPM.

Cel mai important din aceste proiecte, denumit „Arad 1”, va include 1.790.000 de panouri fotovoltaice, 311 posturi de transformare şi invertoare de la 800 V la 33 kV, nouă substaţii de transformare şi trei staţii de transformare, precum şi sisteme de stocare a energiei electrice. Acesta este cel mai mare parc fotovoltaic din România şi conform proiectului, puterea instalată care va fi generată de sistem este de 1.065 MW, iar energia electrică obţinută va fi distribuită în Sistemul Energetic Naţional.

„Mai mult decât atât, parcurile fotovoltaice <Nadab I> şi <Nadab II> însumează 1.138.344 de panouri fotovoltaice, 125 de posture de transformare, 5 substaţii de transformare şi o putere instalată totală de 683 de MW, care vor fi distribuiţi, de asemenea, în Sistemul Energetic National. Împreună cu <Arad 1>, acestea totalizează aproape 3.000.000 de panouri fotovoltaice”, a mai spus Laurenţiu Alexandru Păştinaru.

Şi în judeţul Mehedinţi a fost aprobat un proiect care vizează construirea unui parc fotovoltaic pe o suprafata de 1.713.135 mp teren situat în comuna Jiana. Valoarea acestei investiţii este estimată la circa 80 de milioane de euro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici