Minerii care urmează să fie disponibilizaţi îşi întrerup perioada de preaviz cu concedii medicale

Aproape 70 de angajaţi dintre cele 904 persoane încadrate la Societatea Naţională Închideri Mine Valea Jiului se află în concediu medical, conducerea afirmând că parte dintre aceştia sunt dintre cei care urmează să fie disponibilizaţi şi care şi-au întrerupt preavizul.

Urmărește
383 afișări
Imaginea articolului Minerii care urmează să fie disponibilizaţi îşi întrerup perioada de preaviz cu concedii medicale

Minerii care urmează să fie disponibilizaţi îşi întrerup perioada de preaviz cu concedii medicale (Imagine Gigi Ciuncanu / Mediafax Foto)

Angajaţii de la societatea naţională care are ca profil de activitate închiderea unităţilor miniere nerentabile din Valea Jiului – SNÎMVJ - folosesc concediile medicale ca pe o metodă eficientă de a rămâne angajat remunerat de statul român cât mai mult timp. În luna decembrie 2016, la SNÎMVJ mai lucrează 904 persoane.

Statisticile au arătat ani la rând apetenţa spre acest mod de lucru, fie în cazul angajaţilor care se aflau în preaviz în vederea disponibilizărilor colective, fie în cazul celor care îşi înaintau cereri de pensionare şi ultima perioadă de lucru nu îi mai motiva să se prezinte la locul de muncă.

Potrivit directorului general al SNÎMVJ, Aurel Anghel, care şi el şi-a primit în urmă cu câteva zile decizia de pensionare, un procent semnificativ se află în concedii medicale, absenţa angajaţilor periclitând activitatea societăţii. „Pe toată societatea acum avem cam 7 la sută personal în foaie de boală, dar am avut şi 11 şi 14 la sută lunile trecute. Normal că lipsa lor din programul de activitate ne afectează bunul mers, pentru că avem şi angajaţi în concedii de odihnă şi atunci rămânem cu efective incomplete”, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, Aurel Anghel.

Acesta a precizat că la Mina Uricani este înregistrat un prag de 7,4 la sută – 35 muncitori şi un maistru. 12 dintre aceştia sunt direct productivi, adică lucrează direct în activitatea de exploatare a cărbunelui.

Anghel mai spune că şi la Mina Paroşeni, cea de-a doua unitate minieră a SNÎMVJ, nivelul concediilor medicale este de 5,8 la sută, respectiv 31 de angajaţi, adică 26 de muncitori, 4 maiştri şi un angajat din personalul TESA. 

Două procente sunt înregistrate şi la sediul administrativ al SNÎMVJ unde doi angajaţi au foi de boală.

Anghel susţine că evoluţia foilor de boală cunoaşte mai multe etape, printre acestea evidentă fiind şi cea de suspendare a perioadei de preaviz specifice plecării din sistem. De exemplu, spune Anghel, la acest moment, în ultimul val de disponibilizări care trebuie să se efectueze până la sfârşitul anului din cele 23 de persoane care trebuie să plece, şapte sunt în concedii medicale.

Directorul general spune că nu are pârghii necesare pentru a interveni, toate adresele trimise la instituţiile avizate cu scopul de a conştientiza extinderea nejustificat a foilor de boală rămânând fără rezultat.

Nicolae Drăgoi, fost director la Mina Paroşeni, a stat şase luni în concediu de boală când a aflat că urmează să fie schimbat din funcţie. A revenit la serviciu cu o zi înainte de a fi numit director general al Societăţii Naţionale a Huilei, parte a CEH. Şi actualul director al SNÎMVJ, Aurel Anghel, a stat mai mult de şase luni în concendiu medical atunci când a fost cercetat pentru furtul unor echipamente miniere şi a fost suspendat din funcţie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici