Ministerul Comunicaţiilor a înfiinţat o comisie privind posibila preluare a UPC de către RCS&RDS

Ministerul Comunicaţiilor a înfiinţat o comisie care analizează posibila preluare a UPC de către RCS&RDS, a declarat joi, la Bistriţa, ministrul de resort, Valerian Vreme, adăugând că "orice monopol are şi o parte negativă".

Urmărește
55 afișări
Imaginea articolului Ministerul Comunicaţiilor a înfiinţat o comisie privind posibila preluare a UPC de către RCS&RDS

Ministerul Comunicaţiilor a înfiinţat o comisie privind posibila preluare a UPC de către RCS&RDS

"Eu nu am toate datele acestei fuziuni şi nici nu ştiu care sunt regulile după care vor funcţiona. La minister s-a creat o comisie care monitorizează această achiziţie. Noi nu avem competenţă în acest sens. Există Consiliul Concurenţei şi Agenţia Naţională pentru Comunicaţii. Noi vom asigura doar asistenţa tehnică necesară pentru Consiliul Concurenţei (CC) când vom fi solicitaţi", a afirmat Vreme într-o conferinţă de presă.

El a menţionat că Ministerul Comunicaţiilor va "trece la anumite acţiuni" după ce va intra în contact cu Consiliul Concurenţei.

"Când vom intra în comunicare cu CC vom trece şi la anumite acţiuni pe care le vom face publice. În general, analizele de la Consiliul Concurenţei sunt complexe şi durează o lună-două", a spus el.

Întrebat cum crede că vor resimţi consumatorii eventuala tranzacţie, Vreme a spus că "orice monopol are şi o parte negativă", acesta fiind motivul pentru care autoritatea de reglementare în domeniul concurenţei trebuie să-şi dea avizul.

Săptămâna trecută, Vreme a afirmat că eventuala preluare a UPC de către RCS&RDS va fi analizată de Consiliul Concurenţei, fiind posibil ca instituţia să se fi autosesizat deja, şi că personal nu crede că va fi vorba de o situaţie de monopol.

Operatorul de telecomunicaţii RCS&RDS, controlat de omul de afaceri din Oradea Zoltan Teszari, este la un pas de a cumpăra rivalul UPC, fostul Astral, cu care se bate de peste 15 ani pe piaţa de cablu într-o tranzacţie care s-ar ridica în jurul a 300 milioane dolari, a scris ZF săptămâna trecută.

Potrivit sursei citate, dacă cei doi rivali s-ar uni, s-ar naşte un "monstru" pe piaţa românească, cu aproape patru milioane de clienţi numai pe segmentul de televiziune, 1,7 milioane de clienţi pe telefonie fixă, 1,4 pe telefonie mobilă şi 1,4 pe internet fix. Cifrele de afaceri adunate ar duce la constituirea unui grup cu venituri anuale de aproape un miliard de dolari, ceea ce ar fi ca un ghimpe în coasta Orange, Vodafone şi Romtelecom / Cosmote, grupul controlat indirect de Deutsche Telekom.

Conform unor surse de pe piaţă, Teszari - care deţine 43% din RCS&RDS - este în proces de selecţie a băncii de investiţie care trebuie să-i asigure finanţarea pentru această tranzacţie care dacă
s-ar realiza, ar schimba fundamental toată piaţa telecom românească, extrem de fragmentată şi cu o concurenţă acerbă, notează ZF.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici