- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (06.06.2011, 19:52)
- Dumitrache Adrian , Dumitrache Adrian ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministerul Comunicaţiilor agreează fuziunea dintre Romtelecom şi Cosmote
Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) agreează propunerea OTE de fuziune a Romtelecom cu operatorul de telefonie mobilă Cosmote România şi vrea să listeze pe piaţa de capital titlurile deţinute de stat la viitoarea entitate, operaţiune care ar putea avea loc peste 12 luni.
Urmărește
405 afișări
Ministerul Comunicaţiilor agreează fuziunea dintre Romtelecom şi Cosmote
"Între cei doi operatori există numeroase sinergii şi, în cazul în care vor fuziona, noua entitate va deveni cel mai mare operator local de telecomunicaţii din perspectiva veniturilor. Va fi un operator care va furniza toată gama de servicii de telecomunicaţii - telefonie fixă şi mobilă, Internet fix şi mobil, televiziune prin cablu şi prin satelit. În această variantă, interesul investitorilor pentru listare va creşte", a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
El a adăugat că Executivul este cel care va lua o decizie privind propunerile avansate de partea elenă.
Vreme a evitat să avanseze o cifră cu privire la cota care va reveni statului român în noua entitate.
"Nu vreau să fac speculaţii. Cota statului român va rezulta în urma unei analize complexe", a afimat ministrul, care a adăugat că răspunsul instituţiei pe care o conduce la propunerile OTE vor fi transmise în perioada următoare.
Romtelecom este cel mai mare operator local de telefonie fixă şi are ca acţionari OTE - 54,01% şi Ministerul Comunicaţiilor - 45,99%.
Operatorul naţional de telefonie fixă deţine un pachet de acţiuni reprezentând 30% din capitalul social al Cosmote România, subsidiara locală a diviziei de telefonie mobilă a grupului elen OTE.
De asemenea, Romtelecom controlează integral NextGen Communications SRL, un furnizor de servicii de acces la Internet, televiziune prin cablu şi telefonie fixă.
La finele lunii mai, OTE a anunţat că nu poate înainta, în prezent, o ofertă pentru acţiunile statului la Romtelecom din cauza dificultăţilor economice din Grecia, dar ar putea să îşi reconsidere poziţia dacă circumstanţele se schimbă, şi a propus fuziunea companiei naţionale de telefonie fixă cu operatorul Cosmote România.
"OTE precizează că în prezent nu poate înainta o ofertă pentru acţiunile Romtelecom din motive ce ţin de continuarea crizei economice din regiune şi din Grecia şi de actuala strategie financiară a OTE de a reduce expunerea sa la datorii. Totuşi, dacă circumstanţele se schimbă OTE ar putea să-şi reconsidere poziţia", se arat într-un comunicat al Ministerului Comunicaţiilor remis MEDIAFAX la 30 mai.
De asemenea, reprezentanţii OTE consideră că viitorul companiilor telecom este dictat de dezvoltarea tehnologiei şi de evoluţia nevoilor şi cererilor consumatorilor.
"În acest context, OTE propune demararea imediată a operaţiunilor de fuzionare a celor două companii din România - Romtelecom şi Cosmote", se arată în comunicat.
În scrisoarea înaintată Ministerului Comunicaţiilor, OTE menţionează că, dacă Guvernul României doreşte să-şi monetizeze acţiunile parţial sau integral prin listare la bursă, va transmite instrucţiunile potrivite managementului Romtelecom pentru a asista ministerul în acest proces, conform prevederilor din Acordul Acţionarilor.
Ministrul Vreme a anunţat, în noiembrie 2010, că statul doreşte să vândă pachetul de acţiuni pe care îl deţine la Romtelecom, reprezentând 45,99% din capitalul social, şi a cerut companiei elene OTE să vină cu o ofertă de preţ până la finele anului.
Ulterior, termenul a fost decalat cu trei luni, iar în martie a fost amânt până la finele lunii mai.
El declarat, în luna februarie, că Romtelecom şi Cosmote România ar putea fuziona înainte de începerea procesului de listare a acţiunilor primului operator telecom.
În noiembrie 2010, ministrul Comunicaţiilor a evaluat pachetul deţinut de stat la Romtelecom la circa un miliard de euro
OTE este controlată de Deutsche Telekom, care deţine o participaţie de 30%, care va fi majorată la 40% după ce a convenit cu statul elen, luni, achiziţionarea unui pachet de 10% din acţiunile operatorului pentru suma de 400 milioane de euro. Deutsche Telekom asigură şi managementul OTE.
Grupul elen a devenit acţionar la Romtelecom în 1998, când a preluat 35% capitalul social al companiei şi a primit dreptul de uzufruct pentru încă 16% din acţiuni pentru 675 milioane de dolari. Cinci ani mai târziu, OTE a devenit acţionar majoritar la operatorul român, sporindu-şi participaţia la 54,01% din capital, contra sumei de 273 milioane de dolari.
Veniturile Romtelecom au scăzut în primul trimestru cu 10,9%, la 166,3 milioane euro, iar profitul EBITDA s-a redus cu 62,6%, la 22,2 milioane euro.
Compania a încheiat anul trecut cu o pierdere înainte de dobânzi şi taxe (EBIT) de 292,1 milioane euro, după deprecierea activelor cu 332 milioane euro ca urmare a unei reevaluări a proprietăţilor, operaţiunilor şi echipamentelor, pe fondul condiţiilor nefavorabile de pe piaţa telecom şi din economie.
Totodată, veniturile companiei au coborât în 2010 cu 8,4%, la 716,9 milioane euro.
Principalii concurenţi ai Romtelecom sunt RCS&RDS şi UPC România.
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe