- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministerul Economiei: Fosta conducere nu şi-a îndeplinit obiectivele. Auditul evidenţiază nereguli şi prejudicii
Un audit derulat de Ministerul Economiei asupra propriei activităţi şi a companiilor pe care le deţine a relevat că fosta conducere a instituţiei nu şi-a îndeplinit angajamentele, ceea ce a dus la apariţia unui "risc major" de suspendare a plăţilor din fonduri europene.
Daniel Chitoiu (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto
Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) prezintă, într-un comunicat, rezultatele parţiale ale auditului, cu referire la activitatea Autorităţii de management pentru Programul Operational Sectorial Creşterea competitivităţii Economice (POSCCE).
"În perioada iulie 2011 - aprilie 2012 fosta conducere a Ministerului Economiei nu şi-a îndeplinit angajamentele asumate, existând un risc major de suspendare a plăţilor, a reieşit din auditul dispus de actuala conducere", se spune într-un comunicat al Ministerului Economiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
Auditul a urmărit identificarea tuturor disfuncţionalităţilor şi a persoanelor responsabile care, prin decizii privind investiţii "nefundamentate, cheltuieli nejustificate sau discreţionare", au prejudiciat bugetul de stat în perioada 2009-aprilie 2012.
"POSCCE este programul cu cele mai mari probleme şi întârzieri în implementare, având 4.534 de proiecte neevaluate şi alte 494 de proiecte în etapa de contractare. Acestea din urmă sunt proiecte în valoare de 2,42 miliarde euro", se spune în comunicat.
Fosta conducere a Ministerului Economiei a efectuat în 2010 cheltuieli şi decontări fără bază legală, acţiuni care au cauzat "nereguli şi prejudicii", se arată într-un comunicat al instituţiei, care prezintă concluziile unui audit derulat în decembrie 2011 de Curtea de Conturi şi care a vizat execuţia bugetului de stat pe 2010 la Ministerul Economiei.
Printre neregulile semnalate de audit se numără decontarea sumei de 5,18 milioane de lei aferentă lucrărilor la şantierul Krivoi Rog (Ucraina) fără o analiză prealabilă a necesarului financiar. Fondurile au fost alocate având la bază estimările făcute de antreprenori, respectiv firmele Arcom, Arcif şi Uzinexport.
Totodată, cele trei firme au mai primit în 2010 suma de 4,13 milioane de lei, reprezentând contravaloarea cheltuielilor efectuate la Krivoi Rog, însă Ministerul Economiei nu a verificat lucrările.
Firma Arcom a primit 31.101 de lei, reprezentând cheltuieli cu reexportul fără a avea documente justificative, se arată în comunicat.
Fosta conducere a Ministerului Economiei nu a inclus "la valoarea justă" în inventar bunuri ale Electrica şi Petrotrans în valoare totală de 111,3 milioane de lei.
Potrivit comunicatului, fosta conducere a Ministerului Economiei a diminuat creditele bugetare alocate Agenţiei Nucleare pentru Deşeuri Radioactive şi Agenţiei Române pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale cu suma totală de 5,33 milioane de lei şi a redus patrimoniul instituţiei cu 73,9 milioane de lei, prin neînregistrarea în contabilitate a unr bunuri şi investiţii realizate de firma de stat Conversmin.
Auditul realizat de Curtea de Conturi a relevat că Ministerul Economiei a plătit fără bază legală 10.716 lei către RA-APPS, pentru o locuinţă de care a beneficiat un salariat care deţinea deja o locuinţă personală în Bucureşti, se spune în comunicat.
Alte nereguli semnalate în comunicat se referă la neimplementarea, în 2010, a unui sistem de control intern/managerial la nivelul ministerului care să asigure identificarea şi monitorizarea riscurilor la toate nivelurile ierarhice, oganizarea necorespunzătoare a activităţii de control fionanciar preventiv şi neauditarea întregii activităţi a ministerului şi a entităţilor din subordine, care nu au structură proprie de audit intern.
Ministerul Economiei precizează că raportul efectuat de Curtea de Conturi a concluzionat, de asemenea, că "sistemul funcţionează parţial şi sunt necesare îmbunătăţiri substanţiale la nivelul verificărilor de management privind achiziţiile publice".
Potrivit comunicatului, până în luna aprilie au fost realizate reverificari şi corecţii, pe care însă reprezentanţii Direcţiei Generale pentru Politici Regionale le-au considerat ca fiind "incomplete şi neunitare".
Pe lângă auditul Curţii de Conturi, Ministerul Economiei a început un alt control privind activitatea proprie şi a companiilor din subordine. Auditul vizează perioada 2009-aprilie 2012.
Ministerul Economiei susţine că a adoptat măsuri pentru deblocarea activităţii Autorităţii de management pentru POSCCE, iar în primele 56 de zile de la instaurarea lui Daniel Chiţoiu la conducerea ministerului a semnat 45 de contracte în valoare de 320,9 milioane de euro şi a rambursat 34 milioane de euro, aferente unui număr de 244 de cereri de rambursare.
În comunicat se mai arată că pentru a accelera absorbţia fondurilor europene, Ministerul Economiei a simplificat procedura de verifiare a cererilor de rambursare, a creat un manual al beneficiarilor de fonduri comunitare şi a creat o structură de verificare a procedurilor de achiziţii publice.
Premierul Victor Ponta a anunţat marţi că i-a convocat la Guvern pe toţi miniştrii implicaţi în absorbţia fondurilor europene pentru a analiza stadiul acestui proces, afirmând că autorităţile de la Bucureşti încearcă, "chiar şi în al 12-lea ceas", să evite dezalocarea banilor comunitari.
În acest an, Guvernul şi-a propus să atragă 3,1 miliarde euro din programele finanţate din fondurile structurale şi de coeziune, conform unui memorandum aprobat de Executiv în iunie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO