Ministerul Economiei reia procesul de selecţie a managementului privat la companiile de stat

Ministerul Economiei reia procesul de selecţie a managementului privat la companiile de stat din portofoliul instituţiei, suspendat în vară odată cu încetarea contractului cu firma Pedersen & Partners.

Urmărește
244 afișări
Imaginea articolului Ministerul Economiei reia procesul de selecţie a managementului privat la companiile de stat

Ministerul Economiei reia procesul de selecţie a managementului privat la companiile de stat (Imagine: Northfoto/AFP)

"Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), reia procedura de achiziţie de servicii de asistenţă pentru recrutare şi plasare de personal de administrare în vederea selectării membrilor consiliilor de administraţie/consiliilor de supraveghere la societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, aflate în portofoliul Ministerului", se arată într-un comunicat transmis marţi seară de instituţie.

Autorităţile s-au angajat faţă de FMI să instituie până la finele anului management privat la mai multe companii de stat.

România va finaliza înainte de termen - luna martie a anului viitor - actualul acord cu FMI şi va încheia o nouă înţelegere, care ar putea fi aprobată în board-ul instituţiei în luna februarie. Încheierea anticipată a acordului sugerează că vor fi preluate în următoarea înţelegere majoritatea condiţiilor neîndeplinite de partea română, în principal privind reformele structurale, mai ales programul de privatizări şi de introducere a managementului privat.

Potrivit ultimului memorandum asumat de Guvern, companiile Electrica Furnizare şi Complexul Energetic Oltenia urmau să aibă management privat până la finele lunii septembrie, iar la Romgaz, Nuclearelectrica şi Transgaz termenul era finele anului.

Printre companiile care urmau să aibă conducere profesionistă se număra şi Hidroelectrica, dar procedura a fost amânată întrucât producătorul de electricitate a intrat în insolvenţă, în luna iunie.

În septembrie 2011 Guvernul şi FMI au convenit să numească manageri privaţi la 15 companii de stat, în 2011 şi 2012, la companiile Poşta Română, Tarom, CFR Marfă, Electrificare CFR, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, Romarm şi Oltchim.

Pentru selectarea managerilor profesionişti, Ministerul Economiei a încheiat în octombrie 2011 un acord cu firma de recrutare Pedersen & Partners.

În 31 mai 2012 contractul dintre cele două parţi a încetat "în condiţii amiabile". Pedersen & Partners anunţa în luna iunie că acordul a încetat din cauza intenţiei Ministerului Economiei de a derula procesul printr-o altă modalitate decât cea prevăzută la semnarea contractului.

Ministerul Economiei anunţa în luna iulie că a început procedura de selectare a consultanţilor care vor recruta manageri profesionişti pentru 47 de companii de stat şi că vrea astfel să implice tehnocraţii în "administrarea bogăţiei naţionale".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici