Ministerul Energiei înfinţează o academie care va asigura reconversia profesională a minerilor

Ministerul Energiei înfiinţează Academia de Pregătire şi Reconversie profesională pentru Surse Regenerabile şi Distribuţie a Energiei Electrice care va pregăti 5.000 de mineri din Valea Jiului ca tehnicieni în sectorul producerii energiei eoliene şi a distribuţiei electricităţii.

Urmărește
210 afișări
Imaginea articolului Ministerul Energiei înfinţează o academie care va asigura reconversia profesională a minerilor

Ministrul Energiei, Anton Anton, a vorbit, miercuri, în cursul unei vizite la parcul eolian Fântânele – Cogealac, operat de Grupul CEZ România, despre lansarea proiectului de reconversie profesională a minerilor din Valea Jiului. Proiectul vizează crearea unei Academii (Academia de Pregătire şi Reconversie profesională pentru Surse Regenerabile şi Distribuţie a Energiei Electrice) cu puncte de formare la Tg. Jiu şi la Craiova.

În aceste centre vor fi pregătiţi circa 500 de tehnicieni pe an, timp de 10 ani. La aceştia se adaugă şi specializarea a 3.000 de specialişti în distribuţia energiei electrice.

Certificarea minerilor în cadrul Academiei le va permite acestora să lucreze în instalarea, operarea şi mentenanţa proiectelor regenerabile.

„Tranziţia energetică trasată de Europa trebuie să se facă intr-un ritm în care să nu afecteze nici securitatea energetică a statelor şi nici viaţa celor implicaţi în producerea energiei pe bază de cărbune. Suntem responsabili de viitorul celor care depind astăzi de minerit. Valea Jiului este una dintre zonele incluse în Platforma pentru Regiuni Carbonifere în tranziţie şi cred că priceperile minerilor sunt uşor de transferat către sectorul energiilor regenerabile. Programul îi va pregăti avansat în domeniile electric, mecanic şi hidraulic. Acesta este poate unul dintre cele mai ample programe de reconversie profesională cu rezultate imediate: încadrarea în piaţa muncii după absolvire. Programul este gândit în maniera în care în maximum 6 luni de formare orice miner să poată lucra într-unul din parcurile eoliene din România”, a declarat ministrul Energiei Anton Anton.

Pentru înfiinţarea Academiei, Ministerul Energiei, împreună cu Asociatia Română pentru Energie Eoliană (RWEA), Monsson Operations, Distribuţie Energie Oltenia (companie din Grupul CEZ România) şi Universitatea din Petroşani, au semnat un protocol de colaborare în luna mai a acestui an.

Proiectul vizează să fie finanţat prin Fondul de Modernizare, articolul d., la care România a aderat împreună cu alte state membre.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici