Ministerul Energiei intră în şedinţă, după ce preţurile energiei electrice au crescut

Sebastian Burduja a convocat o întâlnire de lucru cu ANRE, Transelectrica, OPCOM şi asociaţiile producătorilor, distribuitorilor şi furnizorilor din energie pentru a analiza situaţia din Piaţa de Echilibrare şi soluţiile posibile, după ce s-au înregistrat creşteri ale preţurilor energiei electrice.

277 afișări
Imaginea articolului Ministerul Energiei intră în şedinţă, după ce preţurile energiei electrice au crescut

Ministerul Energiei intră în şedinţă, după ce preţurile energiei electrice au crescut

La sediul Ministerului Energiei a avut loc, joi, o întâlnire cu reprezentanţii principalelor entităţi de pe lanţul energetic. Întâlnirea a avut loc în contextul în care pe Piaţa de Echilibrare, în perioada recentă, s-au înregistrat creşteri ale preţurilor energiei electrice.

„Am sesizat că în ultimele zile pe piaţa de energie se întâmplă un fenomen care trebuie analizat cu celeritate, pentru a nu ajunge la o destabilizare a bunei funcţionări a pieţei. Aşa cum am făcut de fiecare dată, luăm măsuri imediat ce sesizăm că anumite conjuncturi sau comportamente pot avea efecte negative asupra consumatorilor finali. O piaţă sănătoasă este cea în care există echilibru şi stabilitate pe tot lanţul. Bineînţeles, conform mecanismului actual de protejare a consumatorilor, volatilitatea preţurilor nu are niciun efect negativ asupra facturilor, preţurile fiind plafonate până la 31 martie 2025. Pe termen scurt, le-am solicitat partenerilor de dialog să gândească şi să prezinte soluţii prin care să ne asigurăm că păstrăm un cadru stabil, iar pe termen mediu şi lung accelerăm la nivelul ministerului investiţiile în capacităţi de producere şi de stocare a energiei. În aceste zile, avem încă o dovadă a importanţei proiectelor mari pentru România, care să ofere flexibilitate sistemului, precum centralele cu acumulare prin pompaj, centralele pe gaz şi stocarea la nivel mare. Din fericire, am reuşit să punem pe drumul cel bun proiectul Tarniţa - Lăpuşteşti şi să atragem miliarde de euro pentru investiţii în centrale pe gaz şi capacităţi de stocare. Aceste investiţii vor crea un cadru energetic sustenabil şi cu preţuri corecte. Pe termen scurt, trebuie să identificăm soluţiile complementare necesare”, spune Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Următoarea întâlnire va avea loc la mijlocul săptămânii următoare, când fiecare parte implicată în analiză va prezenta soluţii concrete pentru o mai bună funcţionare a pieţei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici