- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (12.11.2015, 11:11)
- Marius Oncu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministerul Energiei: Schimbările privind CA al Electrica au vizat îmbunătăţirea managementului
Creşterea numărului de administratori ai Electrica de la 5 la 7, adoptată de acţionari la propunerea Ministerului Energiei, a vizat "aducerea unui plus de valoare din punct de vedere managerial şi al pregării tehnice", întrucât actualul CA nu a realizat investiţiile angajate, potrivit ministerului.
Urmărește
307 afișări
Ministerul Energiei: Schimbările privind CA al Electrica au vizat îmbunătăţirea managementului (Imagine: Victor Ciupuliga/ Arhiva Mediafax Foto)
Luarea de poziţie a instituţiei vine după ce mai multe ONG-uri l-au acuzat pe ministrul Energiei, Andrei Gerea, că încearcă să intervină arbitrar în activitatea Electrica, prin schimbarea membrilor CA, care au promovat politici responsabile, pentru a deturna bani pentru scopuri politice. În acest context, premierul interimar, Sorin Cîmpeanu, i-a cerut lui Gerea să dea un comunicat prin care să clarifice "problema" de la Electrica, iar acesta a răspuns afirmativ, precizând totodată că măsura la care se face referire a fost luată în mod "public şi transparent".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Statul nu deţine controlul la Electrica, unde este însă cel mai mare acţionar cu 48,78% din titluri, iar măsura creşterii numărului de membri în Consiliul de Administraţie, care presupune încetarea mandatelor actualilor administratori, a fost susţinută şi de aproape jumătate din acţionarii privaţi ai companiei.
"Ne manifestăm regretul că unele ONG-uri au picat în plasa unor indivizi care sub spectrul pierderii unor privilegii şi beneficii nesusţinute de prestaţia lor şi pe care unii le-ar putea cataloga drept nesimţite, a unor indivizi care, sub masca depolitizării, au răspândit informaţii neadevărate despre situaţia de la Electrica. Nu putem tolera încercările de a sprijini crearea unei noi generaţii de băieţi deştepţi care vizează un nou tip de căpuşare a companiilor de stat sau a banilor acţionarilor. Propunerea Ministerului de creştere a numărului de membri a fost validată de peste 70% dintre cei prezenţi în AGA, statul român nedeţinând majoritatea în companie!! Propunerea venită din partea Ministerului de creştere a numărului de membri AGA de la 5 la 7, a avut în vedere aducerea unui plus de valoare din punct de vedere managerial şi al pregării tehnice, lipsa acestora ducând la sincope evidente în activitatea societăţii", potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei.
De asemenea, statul reproşează administratorilor Electrica că nu au realizat investiţiile asumate de companie, dar şi că au încercat să obţină creşteri nejustificate ale indemnizaţiilor şi comisioanelor.
"Probabil că am supărat foarte tare pentru că nu am acceptat o majorare a indemnizaţiilor cu 50%, de la 2000 la 3000 euro/lună sau introducerea unor noi comisioane pentru participările la şedinţele de CA sau la comitetele consultative de câte 1000 euro/şedinţă! Care sunt «performanţele» companiei pentru care se solicitau aceste majorări? Din investiţiile angajate, până la 30.08.2015, societăţile din grupul Electrica au realizat investiţii de 279.285 mii lei, adică cca 32% din investiţiile angajate pentru întreg anul 2015 (cca 20% din planul asumat prin IPO) şi propuneri de genul reducerii cheltuielilor cu mentenanţa cu 94%! Lăsăm la latitudinea celor interesaţi să traga concluziile", se arată în comnunicat.
Potrivit ministerului, statul a susţinut inclusiv imperativitatea îndeplinirii obligaţiilor asumate prin prospectul de listare, efectuarea cheltuielilor de mentenanţă pentru siguranţa reţelelor din segmentul de distribuţie, necesitatea introducerii unor criterii de performanţă pentru activitatea CA şi agrearea unui plan de management cu ţinte şi termene precise de îndeplinire.
"Afirmând încă o dată că principiile care ne-au călăuzit în activitatea noastră au fost urmărirea interesului statului român, transparenţa deciziilor, respectul faţă de toţi investorii, securitatea reţelei energetice şi calitatea serviciilor oferite cetăţenilor, stăm la dispoziţia celor interesaţi cu documente care să stabilească, fără dubiu, adevărul celor susţinute de noi", notează Ministerul Energiei.
Acţionarii Electrica au aprobat, marţi, propunerea Ministerului Energiei de schimbare a actului constitutiv al companiei pentru trecerea de la un Consiliu de Administraţie cu cinci membri la unul cu şapte membri. Decizia presupune demiterea actualului Consiliu şi numirea de noi membri.
Totodată, acţionarii au fost convocaţi pe 14 decembrie pentru a alege un nou Consiliu de Administraţie. Din actualul Consiliu de Administraţie fac parte Victor Cionga, Arielle Malard de Rothschild, Michiel Boersma, Cristian Busu si Victor Vlad Grigorescu.
ONG-urile Fredom House, Centrul Român de Politici Europene şi Expert Forum, l-au acuzat pe ministrul Energiei Andrei Gerea că încearcă să intervină arbitrar în activitatea Electrica, prin schimbarea membrilor CA, care au promovat politici responsabile, pentru a deturna bani pentru scopuri politice.
Anul trecut, România a listat la bursa din Londra compania Electrica, compania reuşind să strângă 496 de milioane de euro, fonduri care ar fi trebuit investite pentru ca sistemul de furnizare a energiei electrice să funcţioneze şi pe viitor la standarde cel puţin rezonabile şi pentru a se dezvolta, spun ONG-urile.
"Noul ministru Andrei Gerea a încercat să-i aducă «la ordine» pe membrii CA. A încercat să intervină arbitrar în activitatea companiei, să anuleze planurile de investiţii şi decăpuşare. În fine, a încercat să deturneze banii colectaţi prin ieşirea la bursă pentru scopuri politice imediate, fapt pentru care ministrul a încercat să intervină peste membrii CA. Întrucât a eşuat, azi (marţi, n.r.) a pus în practică un plan indirect: a propus creşterea numărului de membri din CA de la 5 la 7, care automat duce la schimbarea membrilor actuali, care au promovat politicile etice. Practic, ministrul demisionar Gerea încearcă să-şi numească oameni în CA al Electrica şi să pună astfel, post-mortem, mâna pe bani. Un guvern mort care încă mai face mizerii", au afirmat ONG-urile.
De asemenea, acţionarii Electrica au aprobat, marţi, şi reluarea negocierilor pentru achiziţia participaţiilor deţinute de Fondul Proprietatea (FP) la Electrica Distribuţie Muntenia Nord, Electrica Distribuţie Transilvania Nord, Electrica Distribuţie Transilvania Sud şi Electrica Furnizare. Fondul Proprietatea deţine 21,99% din Electrica Distribuţie Muntenia Nord, 22% la Electrica Distribuţie Transilvania Nord, 21,99% din Electrica Distribuţie Transilvania Sud şi 22% din Electrica Furnizare.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
astăzi, 10:40