- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (04.09.2015, 14:06)
- Alina Oprea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministerul Energiei va putea înfiinţa companii şi majora capitalul firmelor la care este acţionar
Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri va putea înfiinţa societăţi, în numele statului, urmând să aibă dreptul de a participa la capitalul social al unor companii existente sau nou înfiinţate sau la majorarea capitalului social al firmelor unde deţine acţiuni.
Urmărește
244 afișări
Ministerul Energiei va putea înfiinţa companii şi majora capitalul firmelor la care este acţionar (Foto: Shutterstock / Mediafax Foto)
Un proiect de Ordonanţă de Urgenţă lansat vineri în dezbatere pe site-ul ministerului arată că sunt necesare o serie măsuri derogatorii de la cadrul legal aplicabil în domeniul privatizării pentru ca statul să-şi consolideze poziţia de acţionar la operatorii economici la care Ministerul Energiei are calitatea de instituţie publică implicată.
Finanţarea costurilor necesare participării la înfiinţarea noilor societăţi, participarea la capitalul social al unor societăţi existente sau nou înfiinţate sau majorarea capitalului social al societăţilor se va face din bugetul de venituri şi cheltuieli aferent activităţii de privatizare al Ministerul Energiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
-
Viktor Orban afirmă că UE trebuie să regândească sancţiunile aplicate Rusiei. Care este explicaţia lui
"În prezent legislaţia în domeniul privatizării prevede o serie de interdicţii referitoare la conduita instituţiilor publice implicate în ceea ce priveşte cumpărarea de acţiuni emise de operatorii economici dar şi participarea acestora la majorarea capitalului social al societăţilor, fapt ce conduce la un tratament discriminatoriu al statului în raport de ceilalţi acţionari", se arată în nota de fundamentare a proiectului.
În document se arată că aceste restricţii aveau în vedere principiul diminuării participaţiilor statului în economie, existând inclusiv interdicţia ca "instituţiile publice implicate nu pot aloca fonduri şi nu pot acorda credite societăţilor comerciale; de asemenea, ele nu pot cumpăra acţiuni emise de societăţi comerciale ori active, cu excepţia cazurilor prevăzute de lege".
Autorii proiectului de OUG menţionează că aceste restricţii împiedică statul să acţioneze ca un acţionar veritabil, "neputând să îşi exercite in integrum drepturile conferite de lege, şi nici să acţioneze, în acelaşi timp, ca un investitor privat prudent, cu respectarea normelor comunitare în materie de concurenţă".
Prin aceste măsuri, statul vrea să acţioneze ca un investitor privat prudent, dar şi să păstreze participaţii la capitalul social al operatorilor economici la care Ministerul Energiei are acţiuni.
De asemenea, în proiect se mai arată că trebuie derute de urgenţă demersurile necesare pentru înfiinţarea unei societăţi cu capital de stat care să participe la constituirea unui fond de investiţii, sub forma unei societăţi pe acţiuni care va investi în proiecte din domeniul energetic din România, aspect convenit prin Memorandumul de înţelegere încheiat între stat şi The Rompetrol Grup NV.
"Întrucât în lipsa reglementării unui cadru legal care acorde posibilitatea statului de a înfiinţa societăţi, există riscul atragerii răspunderii acestuia ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor asumate", mai arată reprezentanţii ministerului.
Citeşte şi: Ministerul Energiei va vinde 27% din acţiunile Rompetrol Rafinare, pentru minim 200 mil. dolari
Citeşte şi: Ministerul Energiei va plăti despăgubiri de 15 milioane de lei pentru deschiderea unei exploatări de lignit
Citeşte şi: Ministerul Energiei preia atribuţiile de privatizare şi acţionar de stat la companiile din energie
Citeşte şi: Constantin Niţă: Peste 90% din fondurile europene gestionate de Ministerul Energiei au fost contractate
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Ministerul Energiei va vinde 27% din acţiunile Rompetrol Rafinare, pentru minim 200 mil. dolari
Citește și: Ministerul Energiei va plăti despăgubiri de 15 milioane de lei pentru deschiderea unei exploatări de lignit
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe