- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (04.09.2024, 17:03)
- Rafael Hekman
Ministerul Finanţelor adoptă măsuri pentru sprijinirea investiţiilor locale şi reducerea deficitului
Ministerul Finanţelor a anunţat miercuri un set de măsuri importante destinate sprijinirii autorităţilor publice locale în implementarea proiectelor de investiţii finanţate din fonduri externe, precum şi reducerea deficitului bugetar.
Urmărește
188 afișări
Ministerul Finanţelor adoptă măsuri pentru sprijinirea investiţiilor locale şi reducerea deficitului
Conform ministrului de finanţe Marcel Boloş, aceste măsuri au fost concepute pentru a asigura necesarul de finanţare şi pentru a eficientiza cheltuielile publice, într-un context economic dificil.
Pentru a sprijini autorităţile locale care derulează proiecte de investiţii, Ministerul Finanţelor a propus flexibilizarea condiţiilor de utilizare a veniturilor proprii ale instituţiilor publice. Acestea vor putea fi folosite atât pentru acoperirea cheltuielilor curente, cât şi pentru cheltuieli de capital, facilitând astfel o mai bună gestionare a resurselor disponibile.
În plus, prefinanţarea acordată pentru proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile şi rambursabile va fi majorată de la 10% la 30%, oferind o bază financiară mai solidă pentru demararea şi continuarea investiţiilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Un alt aspect important este utilizarea excedentelor bugetare ale autorităţilor publice pentru finanţarea cheltuielilor legate de energia termică, asistenţa socială destinată persoanelor cu dizabilităţi şi pentru investiţiile realizate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi Politica de Coeziune.
Totodată, proiectele etapizate cu finanţare din fonduri europene vor putea beneficia de împrumuturi contractate prin Trezoreria Statului, oferind astfel o sursă suplimentară de finanţare pentru finalizarea acestora.
Ministerul a dublat plafonul de contractare a împrumuturilor pentru unităţile administrativ-teritoriale de la 1 miliard lei la 2 miliarde lei, iar plafonul de tragere a fost majorat cu 700 milioane lei. Aceste măsuri vor permite administraţiilor locale să acceseze resursele financiare necesare pentru a susţine proiectele locale şi pentru a răspunde nevoilor comunităţilor.
Pentru a contribui la reducerea deficitului bugetar, actul normativ prevede o serie de măsuri de eficientizare a cheltuielilor publice. Astfel, plata diferenţelor salariale dintre drepturile stabilite şi cele aflate în plată va fi eşalonată în perioada 2025-2029, reducând presiunea asupra bugetului pe termen scurt.
Începând din septembrie 2024, anumite categorii de cheltuieli, precum cele pentru bunuri şi servicii şi cheltuielile de investiţii, vor fi limitate. De asemenea, stimulentele acordate din fonduri externe nerambursabile şi decontarea cheltuielilor de transport pentru concedii vor fi restricţionate.
Emiterea şi plata titlurilor de despăgubire în domeniul proprietăţii vor fi reglementate mai strict, pentru a asigura o gestionare prudentă a acestor obligaţii. Organizarea de noi concursuri pentru posturi publice va fi suspendată, iar exceptarea instituţiilor publice de la reorganizare sau comasare va fi amânată până la finalul anului 2024.
Fondurile obţinute din emisiunea de eurobonduri verzi vor fi direcţionate către finanţarea proiectelor de infrastructură feroviară şi de metrou, contribuind astfel la dezvoltarea infrastructurii naţionale. Aceste măsuri sunt esenţiale pentru a sprijini autorităţile locale în realizarea proiectelor de importanţă majoră pentru comunităţi şi pentru a asigura o gestionare responsabilă a bugetului de stat.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. A început deportarea în masă a imigranților ilegali
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Un important producător auto renunţă la obiectivul de a vinde numai maşini electrice din 2030
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump