- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (15.06.2018, 17:19)
- Dan Straut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministerul Finanţelor: Banca Naţională nu a propus limite privind gradul de îndatorare a populaţiei
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) precizerază, într-o notă transmisă vineri, că în cadrul discuţiilor anterioare purtate la nivelul Comitetului Naţional pentru Supraveghere Macroprudenţială Banca Naţională nu a propus limite privind gradul de îndatorare a populaţiei.
Urmărește
1458 afișări
Ministerul Finanţelor: Banca Naţională nu a propus limite privind gradul de îndatorare a populaţiei
„În cadrul discuţiilor avute în Comitetul Naţional pentru Supraveghere Macroprudenţială, Banca Naţională a României, în calitate de instituţie responsabilă cu analiza şi reglementarea condiţiilor de creditare a populaţiei, a prezentat aspecte referitoare la creşterea gradului de îndatorare a populaţiei, fără a propune limite privind gradul de îndatorare a populaţiei, inclusiv în ceea ce priveşte categoriile de credite acordate în monedă naţională sau valută”, menţionează MFP.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
În urma discuţiilor din cadrul Comitetului Naţional pentru Supraveghere Macroprudenţială „s-a agreat ca Banca Naţională a României să efectueze un studiu detaliat privind gradul de îndatorare a populaţiei, urmând să prezinte informaţiile necesare pentru prevenirea creşterii excesive a creditării şi îndatorării populaţiei”, se mai arată în documentul citat.
Având în vedere calculele de impact ce urmează a fi prezentate, „reprezentanţii Guvernului prin Ministerul Finanţelor Publice vor lua decizia optimă, având în vedere cadrul macroeconomic existent şi nevoia creşterii convergenţei reale cu ţările dezvoltate din Uniunea Europeană”. MFP consideră că „măsurile macroprudenţiale trebuie implementate doar în urma unor studii de impact complet fundamentate, care să valideze faptul că procesele de consum şi investiţii, dar şi creşterea economică nu sunt grav afectate”.
Proiectul care prevede reducerea drastică, la 35-50% a gradului de îndatorare (capacitatea de împrumut raportată la venituri), publicat recent de mai multe surse media, „nu provine din Banca Naţională”, a declarat joi viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Liviu Voinea.
„Am văzut şi eu acest material, vă spun că nu provine de la noi. Au loc mai multe discuţii pe această temă, şi nu de ieri, de azi, s-a discutat şi la Consiliul de Supraveghere Macroprutenţială în urmă cu câteva luni. Astfel de decizii se iau în Consiliul de Administraţie (n.n.- al BNR) şi o vom comunica atunci când vom avea o decizie pe care să o publicăm”, a spus Liviu Voinea, după conferinţa de prezentare a Raportului asupra Stabilităţii Financiare.
Întrebat dacă la viitoarea şedinţă a CA al BNR s-ar putea lua o decizie în acest sens, viceguvernatorul a răspuns că nu comentează „orizontul de timp” în care va apărea un proiect concret.
Riscul de nerambursare a creditelor (n.n.- care ar impune o limitare a gradului de îndatorare a populaţiei) este principala ameninţare la adresa stabilităţii financiare a ţării, a precizat guvernatorul BNR Mugur Isărescu, la aceeaşi conferinţă.
Capacitatea de împrumut bancar, care acum este de 60%-70% din venitul unui solicitant (gradul de îndatorare) ar putea scădea la 35% pentru valută şi 50% pentru lei, au arătat, luni, mai multe surse care citează un proiect al BNR, însă oficialii băncii centrale au replicat că proiectul nu era oficial.
Potrivit surselor media, gradul de îndatorare la împrumuturile imobiliare cu dobândă fixă ar fi, de la 1 iulie 2018, de 50% la creditele în lei şi de 35% la cele în valută, în prezent acesta fiind într 60% şi 70% în funcţie de bancă. La creditele ipotecare cu dobândă variabilă (unde la dobânda comercială se adaugă şi indicatorul ROBOR la 6 luni), plafonul ar fi stabilit la 40% în cazul creditelor în lei şi 30% la cele în valută, iar pentru creditele de consum, plafonul ar fi de 25% la împrumuturile în lei şi 15% la cele în valută.
Citeşte şi: Confederaţie Patronală: Guvernul s-a pripit când a adoptat programul „Investeşte în tine” în forma actuală
Citeşte şi: Cât cheltuiesc turiştii străini care ajung în România. Majoritatea vin, cu avionul, în interes de serviciu
Citeşte şi: ACEA: Înmatriculările auto au crescut cu aproape 30% în România, de 12 ori mai mult decât media UE
Citeşte şi: Titlurile de stat pentru populaţie, lansate azi de Finanţe. Ce valoare au şi câte unităţi poate acumula o persoană
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe