Ministerul Finanţelor face un pas în spate: Sancţiunile pentru e-Transport şi e-TVA, amânate pentru 2025

Sancţiunile pentru e-Transport şi e-TVA se amână pentru 1 ianuarie 2025, iar utilizarea e-Factura în regim B2C devine obligatorie de la 1 iulie 2025, potrivit Ministerului Finanţelor.

1585 afișări
Imaginea articolului Ministerul Finanţelor face un pas în spate: Sancţiunile pentru e-Transport şi e-TVA, amânate pentru 2025

Ministerul Finanţelor face un pas în spate: Sancţiunile pentru e-Transport şi e-TVA, amânate pentru 2025

Guvernul României a aprobat vineri actul normativ elaborat de Ministerul Finanţelor prin care se aduc o serie de modificări sistemelor digitale naţionale e-Transport, e-TVA, e-Factura.

„De asemenea, un alt aspect important adoptat este clarificarea ajustării plafonului lunar de 4.000 lei reprezentând venit brut realizat din salarii şi asimilate salariilor, în sensul excluderii de la calculul acestuia a contravalorii tichetelor de masă, respectiv a indemnizaţiei de hrană, după caz, acordate potrivit legii, pentru perioada iulie-decembrie 2024”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor.

Conform acestuia, modificările vin în urma centralizării propunerilor primite ca urmare a consultărilor cu reprezentanţii mediului de afaceri.

„Noul cadru pus pe tapet, împreună cu modificările pe care le aducem urmare a discuţiilor din această săptămână, reiterând deschiderea totală către îmbunătăţire a mecanismelor de implementare a RO-eTVA, până la termenele efective de intrare în vigoare a prevederilor din ordonanţă, vor aduce îmbunătăţiri în ceea ce priveşte creşterea conformării fiscale şi reducerii gap-ului de TVA şi vine în sprijinul contribuabililor corecţi şi oneşti, cât şi a reprezentanţilor ANAF, în combaterea şi reducerea evaziunii fiscale", a subliniat Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.

Principalele modificări aduse de actul normativ sunt următoarele:

-Se amână până la 1 ianuarie 2025 sancţiunile pentru faptele săvârşite şi constatate începând cu această dată, pentru transportul rutier internaţional vizat de legislaţia e-Transport. Potrivit ministerului, măsura este necesară pentru evitarea unui blocaj la nivelul operatorilor economici autorizaţi care desfăşoară activităţi cu pondere semnificativă în economia naţională şi care efectuează în mod curent transporturi internaţionale de bunuri.

În ceea ce priveşte sistemul e-TVA:

-se amână de la trei luni la şase luni, până la 1 ianuarie 2025, termenul de justificare a diferenţelor de TVA, în raport cu datele din decontul precompletat de TVA;
-se prelungeşte termenul de cinci zile pentru verificarea informaţiilor şi datelor din decontul precompletat de TVA la 20 de zile şi abrogarea notelor justificative, care implicau un efort suplimentar din partea experţilor contabili;
-se înfiinţează Comitetul e-TVA format din reprezentanţii MF şi ai mediului de afaceri pentru monitorizarea mecanismului sistemului RO-eTVA şi realizarea de îmbunătăţiri constante într-un mediu partenerial, care să asigure combaterea evaziunii fiscale şi reducerea gap-ului de TVA, cât şi o digitalizare care să vină în sprijinul contribuabililor, în relaţie cu organele fiscale. Comitetul are rol consultativ, iar membrii lui nu vor fi remuneraţi;
-notificările de conformare nu vor produce efecte cu privire la indicatorii de risc fiscal, până la 1 ianuarie 2025;
-revizuirea cuantumului sistemului de amenzi, diferenţiat pe categorii de persoane impozabile.

În ceea ce priveşte sistemul e-Factura:

-Se stabileşte o perioadă de 1 an, respectiv până la 1 iulie 2025, în care să nu fie obligatorie utilizarea RO e-Factura de către institutele/centrele culturale ale altor state care activează pe teritoriul României în baza unor acorduri interguvernamentale, precum şi de către furnizorii/prestatorii acestora, având în vedere restricţiile tehnice actuale ale sistemului.

„Pentru acordarea facilităţii fiscale referitoare la neimpozitarea şi neincluderea în baza de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii a sumei de 300 lei/lună se ajustează plafonul lunar de 4.000 lei, reprezentând venit brut realizat din salarii şi asimilate salariilor, în sensul excluderii de la calculul acestuia a contravalorii tichetelor de masă, respectiv a indemnizaţiei de hrană, după caz, acordate potrivit legii, pentru perioada iulie-decembrie 2024. Astfel, angajaţii care, prin cumulul noului salariul minim cu bonurile de masă ar fi depăşit pragul de 4.000 lei, beneficiază în continuare de neimpozitarea celor 300 lei”, transmite ministerul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici