Ministerul în care Curtea de Conturi a găsit erori în situaţiile financiare

Situaţiile financiare ale Ministerului Economiei au prezentat erori şi nu au oferit o imagine reală a pozitiţiei financiare la data de 31 decembrie 2018, se arată în raportul Curţii de Conturi pe anul 2018.

Urmărește
2044 afișări
Imaginea articolului Ministerul în care Curtea de Conturi a găsit erori în situaţiile financiare

Ministerul în care Curtea de Conturi a găsit erori în situaţiile financiare

Totodată, modul de administrare a patrimoniului public şi privat al statului, precum şi execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli nu au respectat principiile legalităţii şi regularităţii, iar valoarea cumulată a erorilor/abaterilor de la legalitate şi regularitate constatate s-a situat peste pragul de semnificaţie stabilit cu ocazia auditului.

Potrivit sursei citate, ministerul de resort nu a reevaluat activele fixe corporale de natura construcţiilor şi terenurilor aflate în patrimoniu cel puţin o dată la trei ani, ultima reevaluare fiind efectuată în anul 2014.

Ministerul a menţinut nejustificat în evidenţa contabilă, pe o perioadă mai mare de trei luni, suma de 3.141,8 mii lei, aflată în curs de clarificare, fără aprobarea ordonatorului de credite. Soldul a fost constituit, în principal, din participarea Ministerului la majorarea capitalului social pentru societăţi care funcţionează sub autoritatea sa. În timpul misiunii de audit a fost clarificată şi înregistrată în contul „Titluri de participare” suma de 1.500 mii lei, reprezentând participarea Ministerului Economiei la capitalul social al SC Tohan SA Zărneşti.

"Cu toate că Ministerul a luat măsuri privind elaborarea, implementarea şi dezvoltarea sistemului de control intern/managerial, acesta nu a fost implementat în totalitate. Nu au fost stabilite proceduri de delegare a responsabilităţilor, nu au fost efectuate programele de instruire profesională prevăzute în Programul anual de pregătire profesională, nu au fost întreprinse acţiuni de instruire ale personalului în domeniul eticii, nu au fost instituite proceduri pentru gestionarea în mod corespunzător a situaţiilor de conflict de interese şi nu a fost dispusă elaborarea unei proceduri de cercetare disciplinară prealabilă a angajaţilor. Au fost implementate patru standarde, şapte au fost implementate parţial, iar un standard nu a fost implementat, respectiv cel ce reglementează managementul riscului. Nu au fost realizate toate misiunile de audit public intern cuprinse în Planul anual aprobat de conducătorul instituţiei, fiind efectuate cinci misiuni din cele şase planificate. Nu au fost auditate, cel puţin o dată la trei ani, toate activităţile desfăşurate la nivelul entităţii, respectiv administrarea patrimoniului, vânzarea, gajarea, concesionarea sau închirierea de bunuri din domeniul public şi privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi auditarea sistemului decizional", se notează în raport.

Curtea de Conturi recomandă Ministerului Economiei analizarea şi clarificarea, în termenul legal, a soldului contului „Decontări din operaţii în curs de clarificare”, astfel încât acesta să reflecte o imagine reală a situaţiei patrimoniale raportate în situaţiile financiare; realizarea unei conformităţi a sistemului propriu de control intern managerial cu standardele de control intern managerial şi cuprinderea periodică, cel puţin o dată la trei ani, a activităţilor obligatorii de auditat; efectuarea reevaluării activelor fixe aflate în patrimoniu.

Curtea de Conturi a auditat, în 2019, 2.246 de instituţii publice sau operatori economici cu finanţare de la bugetul de stat, fiind identificate 18.176 de cazuri de abateri, nereguli sau erori, în scădere cu 4% faţă de anul anterior, informează instituţia.

Curtea de Conturi a României a transmis Parlamentului Raportul public pe anul 2018 şi Raportul de activitate pe 2019, după ce acestea au fost aprobate de Plenul instituţiei. Raportul public cuprinde concluziile misiunilor de audit financiar al conturilor publice de execuţie bugetară, precum şi concluziile misiunilor de audit al conformităţii la operatorii economici din sectorul guvernamental, servicii publice de interes local şi la alte entităţi. Documentul include şi sinteza misiunilor de audit al performanţei pentru programe finanţate din fonduri publice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici