- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministerul Mediului vrea planuri de gestiune a deşeurilor la construcţia clădirilor de peste 500 mp
Persoanele fizice şi firmele care construiesc imobile cu mai mult de cinci locuinţe sau unităţi de peste 500 metri pătraţi vor fi obligate să facă un plan de gestionare a deşeurilor pentru a primi autorizaţii şi să plătească o garanţie de 30 lei pe metru cub pentru cantitatea estimată de reziduuri.
Prevederile proiectului de act normativ, propus de Ministerul Mediului şi Pădurilor şi aflat în dezbatere publică, se vor aplica şi proiectelor de demolare, renovare sau recondiţionare a clădirilor care generează un volum de cel puţin 100 mc de deşeuri sau a celor de inginerie civilă care produc peste 500 mc de reziduuri.
Firmele care deţin autorizaţii de construcţii sau de desfiinţare sunt obligate, printre altele, să întocmească planul de gestionare a deşeurilor şi să finanţeze operaţiunile, să încadreze şi să ţină evidenţa reziduurilor şi să îndepărteze la închiderea şantierului toate deşeurile de pe amplasament. Îndatoririle persoanelor fizice includ întocmirea planului de gestiune, sortarea şi predarea deşeurilor unor companii în vederea transportului şi reutilizării, evidenţa reziduurilor şi eliminarea acestora la finalizarea proiectului.
Gestionarea deşeurilor, inclusiv îndeplinirea obiectivelor de pregătire pentru reutilizare, reciclare şi alte operaţiuni de valorificare materială, se va realiza de către titularul activităţii de construcţii fie direct, fie prin contract de delegare prin intermediul unor firme autorizate.
Deşeurile reciclabile sau valorificabile nu pot fi eliminate prin depozitare.
"Autorităţile administraţiei publice locale şi/sau operatorii economici care administrează depozite de deşeuri nepericuloase trebuie să amenajeze, dacă este cazul, spaţii pentru stocarea temporară a deşeurilor nepericuloase provenite din activităţile de construcţii, în vederea eliminării", notează autorii proiectului.
Autorităţile publice au obligaţia să organizeze, să gestioneze şi să coordoneze activitatea de colectare a deşeurilor provenite de la lucrări pentru care nu este necesară emiterea unei autorizaţie de construire prin amplasarea de containere sau recipiente specifice în funcţie de densitatea populaţiei, prin ridicarea acestora şi transportul către firme autorizate.
Constructorii şi autorităţile publice locale vor trebui să transmită un raport după cel mult 30 de zile de la finalizarea proiectului sau anual reprezentanţilor locali ai Protecţiei Mediului.
Garanţia financiară, solicitată de emitentul autorizaţiilor, vizează acoperirea costurilor de gestionare a deşeurilor şi se virează la bugetul local dacă titularii nu îşi îndeplinesc obiectivele. "Sumele încasate (...) se folosesc de către autoritatea publică locală pentru gestionarea deşeurilor provenite din activităţile de construcţii de pe întreg teritoriul administrativ, inclusiv cele abandonate, în scopul îndeplinirii obiectivelor", se arată în document.
Proiectul cuprinde amenzi pentru nerespectarea diferitelor prevederi, aplicabile constructorilor, administratorilor depozitelor de deşeuri şi primăriilor. Cuantumul amenzilor este cuprins între 2.000 de lei şi 50.000 de lei.
"Scopul prezentei legi este reducerea impactului asupra mediului datorat deşeurilor provenite din activităţile de construcţie şi/sau demolare. Obiectivul este reducerea ponderii deşeurilor provenite din activităţile de construcţii din totalul deşeurilor eliminate, prin creşterea gradului de valorificare şi reciclare al acestora. Prevederile prezentei legi se aplică deşeurilor provenite din activităţile de construcţii, construcţiilor de orice categorie şi instalaţiilor aferente acestora precum şi construcţiilor suport ale instalaţiilor tehnologice şi de producţie", se arată în proiect.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Ion Cristoiu: Despre cum prostea presa poporul român
-
O nouă pandemie nu mai aşteaptă după colţ ci e deja aici. Care este afecţiunea tăcută de care suferă tot mai mulţi români
-
Senatori americani cer o anchetă privind legăturile lui Elon Musk cu Rusia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO