- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (21.01.2013, 18:19)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministerul Muncii modifică modul de calcul pentru stabilirea valorii punctului de pensie
Ministerul Muncii propune modificarea modului de calcul al valorii punctului de pensie, acesta urmând să se majoreze anual cu "100% din rata medie anuală a inflaţiei", faţă de "100% din rata inflaţiei" în prezent, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.
Urmărește
4944 afișări
Ministerul Muncii modifică modul de calcul pentru stabilirea valorii punctului de pensie
Ministerul Muncii propune modificarea modului de calcul al valorii punctului de pensie, acesta urmând să se majoreze anual cu "100% din rata medie anuală a inflaţiei", faţă de "100% din rata inflaţiei" în prezent, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.
Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Socialie şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a pus luni, în dezbatere publică, un proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu reglementări potrivit cărora în situaţia în care, la data majorării valorii punctului de pensie, indicatorii în raport de care se determină valoarea punctului de pensie nu pot fi comunicaţi, conform legii, de către Institutul Naţional de Statistică, valoarea punctului de pensie să se majoreze anual cu sută la sută din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50 la sută din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
"Începând cu anul 2013, indicatorii prevăzuţi, utilizaţi la stabilirea valorii punctului de pensie pentru anul următor, sunt cei definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică", se arată în proiectul de Lege.
Documentul supus dezbaterii publice stabileşte că, în situaţia în care unul dintre cei doi indicatori are valoare negativă, la stabilirea valorii punctului de pensie se utilizează indicatorul cu valoare pozitivă, iar dacă ambii indicatori au valori negative, se va păstra ultima valoare a punctului de pensie.
"În anul 2013 valoarea punctului de pensie este de 762,1 lei", se mai arată în document.
Totodată, se propune abrogarea articolului 170 din Legea 263/2010, care prevede că "pentru persoanele înscrise la pensie începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, la punctajul mediu anual determinat în condiţiile art. 95 se aplică un indice de corecţie calculat ca raport între 43,3 la sută din câştigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent şi valoarea unui punct de pensie în vigoare la acea dată", acest lucru fiind motivat de faptul că, indicatorii utilizaţi la determinarea indicelui de corecţie prevăzut "nu reflectă intenţia legiuitorului de a corecta punctajele medii anuale pentru categoriile de persoane înscrise la pensie începând cu data de 1 ianuarie 2011".
"Proiectul de act normativ propune reglementarea modului de determinare a indicelui de corecţie ca fiind raportul între 43,3 la sută din câştigul salarial mediu brut preliminat, corespunzător anului precedent celui în care se deschide dreptul de pensie, comunicat de Comisia Naţională de Prognoză (...) şi valoarea punctului de pensie în vigoare la data înscrierii la pensie, actualizată cu rata medie anuală a inflaţiei pe anii 2010 şi 2011", se arată în nota de fundamentare care însoţeşte documentul.
Proiectul de Lege mai prevede că indicele de corecţie se aplică o singură dată, la deschiderea iniţială a drepturilor de pensie, iar punctajul mediu anual rezultat în urma aplicării indicelui de corecţie reprezintă punctajul mediu anual realizat de asigurat, care se utilizează la determinarea cuantumului pensiei.
"Indicele de corecţie determinat pentru drepturile iniţiale de pensie care se deschid în cursul anului 2013 este 1,05 şi se aplică şi punctajelor medii anuale calculate pentru persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis începând cu luna ianuarie 2011", se mai arată în proiect.
Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice va fi în dezbatere publică pe site-ul MMFPSPV până în 30 ianuarie.
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe