- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (21.01.2013, 18:19)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministerul Muncii modifică modul de calcul pentru stabilirea valorii punctului de pensie
Ministerul Muncii propune modificarea modului de calcul al valorii punctului de pensie, acesta urmând să se majoreze anual cu "100% din rata medie anuală a inflaţiei", faţă de "100% din rata inflaţiei" în prezent, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.
Urmărește
4944 afișări
Ministerul Muncii modifică modul de calcul pentru stabilirea valorii punctului de pensie
Ministerul Muncii propune modificarea modului de calcul al valorii punctului de pensie, acesta urmând să se majoreze anual cu "100% din rata medie anuală a inflaţiei", faţă de "100% din rata inflaţiei" în prezent, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.
Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Socialie şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a pus luni, în dezbatere publică, un proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu reglementări potrivit cărora în situaţia în care, la data majorării valorii punctului de pensie, indicatorii în raport de care se determină valoarea punctului de pensie nu pot fi comunicaţi, conform legii, de către Institutul Naţional de Statistică, valoarea punctului de pensie să se majoreze anual cu sută la sută din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50 la sută din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
"Începând cu anul 2013, indicatorii prevăzuţi, utilizaţi la stabilirea valorii punctului de pensie pentru anul următor, sunt cei definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică", se arată în proiectul de Lege.
Documentul supus dezbaterii publice stabileşte că, în situaţia în care unul dintre cei doi indicatori are valoare negativă, la stabilirea valorii punctului de pensie se utilizează indicatorul cu valoare pozitivă, iar dacă ambii indicatori au valori negative, se va păstra ultima valoare a punctului de pensie.
"În anul 2013 valoarea punctului de pensie este de 762,1 lei", se mai arată în document.
Totodată, se propune abrogarea articolului 170 din Legea 263/2010, care prevede că "pentru persoanele înscrise la pensie începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, la punctajul mediu anual determinat în condiţiile art. 95 se aplică un indice de corecţie calculat ca raport între 43,3 la sută din câştigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent şi valoarea unui punct de pensie în vigoare la acea dată", acest lucru fiind motivat de faptul că, indicatorii utilizaţi la determinarea indicelui de corecţie prevăzut "nu reflectă intenţia legiuitorului de a corecta punctajele medii anuale pentru categoriile de persoane înscrise la pensie începând cu data de 1 ianuarie 2011".
"Proiectul de act normativ propune reglementarea modului de determinare a indicelui de corecţie ca fiind raportul între 43,3 la sută din câştigul salarial mediu brut preliminat, corespunzător anului precedent celui în care se deschide dreptul de pensie, comunicat de Comisia Naţională de Prognoză (...) şi valoarea punctului de pensie în vigoare la data înscrierii la pensie, actualizată cu rata medie anuală a inflaţiei pe anii 2010 şi 2011", se arată în nota de fundamentare care însoţeşte documentul.
Proiectul de Lege mai prevede că indicele de corecţie se aplică o singură dată, la deschiderea iniţială a drepturilor de pensie, iar punctajul mediu anual rezultat în urma aplicării indicelui de corecţie reprezintă punctajul mediu anual realizat de asigurat, care se utilizează la determinarea cuantumului pensiei.
"Indicele de corecţie determinat pentru drepturile iniţiale de pensie care se deschid în cursul anului 2013 este 1,05 şi se aplică şi punctajelor medii anuale calculate pentru persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis începând cu luna ianuarie 2011", se mai arată în proiect.
Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice va fi în dezbatere publică pe site-ul MMFPSPV până în 30 ianuarie.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe