Proiectul defineşte noţiunea „lobbyst de profesie„, respectiv persoana care, în calitate de angajat al unui client şi în schimbul unor compensaţii materiale sau de altă natură, prestează servicii care implică mai mult de o comunicare de tip lobby, dar nu şi acea persoană ale cărei activităţi de lobby constituie mai puţin de 20% din serviciile furnizate clientului său într-o perioadă de şase luni.
„Oricum mediul de afaceri influenţează deciziile de la nivelul structurilor administrative. Nu există om de afaceri care să nu fie interesat de o intervenţie asupra deciziilor autorităţilor. Aceste implicări trebuie să se facă transparent”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, ministrul IMM-urilor, Constantin Niţă.
Legea interzice desfăşurarea activităţii de lobby de către parlamentari, reprezentanţi ai Guvernului, salariaţii din administraţia publică, agenţii sau regiile de stat, directorii şi membrii din conducerea acestora, precum şi de către operatorii economici în cadrul căruia statul deţine o participaţie mai mare de 51%, directorii şi membrii consiliului de administraţie al acestora. Nici partidele politice şi persoanele din conducerea acestora nu pot face lobby.