Ministerul pentru IMM vrea să repatrieze holdingurile cu capital românesc din off-shore-uri

Ministerul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţ şi Mediu de Afaceri (MIMMCMA) vrea să aducă în România holdingurile cu capital românesc înregistrate în off-shore-uri, prin elaborarea unui proiect care reglementează acest tip de structuri.

Urmărește
44 afișări
Imaginea articolului Ministerul pentru IMM vrea să repatrieze holdingurile cu capital românesc din off-shore-uri

Ministrul pentru IMM-uri, Constantin Niţă (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Proiectul de lege, prezentat miercuri de ministrul pentru IMM-uri, Constantin Niţă, şi lansat spre dezbatere publică, stabileşte regimul juridic şi fiscal al holdingului, precum şi cadrul general de funcţionare a relaţiilor dintre holding, filialele sale şi grupul societar, definit ca ansamblul format din holding şi filiale.

"Legea va aduce discuţii mai ales la Ministerul de Finanţe. Prin această lege sperăm să aducem în ţară capitalul românesc care s-a dus în off-shore-uri. În plus, în prezent în ţara noastră există circa 100 de grupuri de firme, care reprezintă potenţiale holdinguri româneşti", a declarat Niţă într-o conferinţă de presă.

Proiectul de act normativ stabileşte şi o serie de prevederi fiscale, grupul de firme urmând să fie tratat, din acest punct de vedere, drept o entitate economică unică, a cărei activitate este integrată.
Astfel, impozitul pe profit se aplică asupra rezultatului financiar consolidat, prin însumarea rezultatelor financiare individuale ale societăţilor membre şi nu asupra rezultatului financiar realizat de fiecare firmă în parte.

De asemenea, pierderile firmelor din grup nu sunt reportabile în următorul exerciţiu fiscal la nivel individual sau la nivel consolidat, în măsura în care sunt consumate prin consolidare, în cadrul unui exerciţiu fiscal.

Impozitul pe profitul obţinut prin consolidare se va datora, respectiv se va plăti, de către firmele grupului, în cote proporţionale, stabilite de holding prin raportare la rezultatul financiar al fiecăreia dintre ele.

Mai mult, tranzacţiile realizate între membrii aceluiaşi grup de societăţi nu atrag aplicarea taxei pe valoare adaugată, iar TVA de recuperat de către o firmă din grup se poate compensa cu TVA de plătit de către o altă firmă din grup.

Pe de altă parte, firmele membre ale grupului vor fi obligate să întocmească şi să depună atât situaţii financiare anuale individuale, cât şi situaţii financiare anuale consolidate, după caz, încheiate în conformitate cu reglementările contabile aplicabile grupurilor de societăţi.

Şi plata accizelor este suspendată pe durata deplasării produselor între o firmă producătoare de produse accizabile, din grup, organizată ca antrepozit fiscal de producţie, şi oricare altă firmă din grup.
Impozitul pe dividende se datorează şi se plăteşte, o singură dată, de către holding.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici