- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (17.03.2017, 18:19)
- Dan Straut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministerul Transporturilor cere încă o amânare a despăgubirii călătorilor CFR în caz de întârzieri
Prevederea din Regulamentul Comisiei Europene potrivit căreia călătorii trebuie despăgubiţi dacă trenurile întârzie mai mult de 60 de minute se va aplica şi în România doar peste şapte ani, pentru că Ministerul Transporturilor va solicita o derogare a aplicării facilităţii până în anul 2024.
Urmărește
316 afișări
Ministerul Transporturilor cere încă o amânare a despăgubirii călătorilor CFR în caz de întârzieri (Imagine: Razvan Chirita/ Arhiva Mediafax Foto)
Încă din 2009, în Uniunea Europeană călătorii primesc despăgubiri de 25% din preţul biletului dacă trenurile întârzie între 60 şi 119 minute sau de 50% pentru întârzieri de peste 120 de minute. Despăgubirea poate ajunge la 100% plus cazarea pe o noapte la un hotel de trei stele - cameră single - dacă întârzierea trenului a provocat pierderea ultimei legături feroviare din acea zi.
În România, aceste facilităţi se acordă numai călătorilor din trenurile internaţionale, pentru cei din trenurile naţionale existând o derogare care ar trebui să expire la data de 3 decembrie 2019. Însă Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern prin care va solicita o nouă derogare, până la 3 decembrie 2024. Asta pentru că Regulamentul 1371/2007 permite trei derogări (în total, 15 ani) faţă de termenul iniţial, 3 decembrie 2009.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
România a obţinut o primă derogare de la aplicarea acestui regulament, în 2009 până în 2014, apoi o altă derogare în 2014 până în 2019, invocând motivul că infrastructura feroviară nu permite respectarea întocmai a orarelor din mersul trenurilor. Doar din 3 decembrie 2020, când va fi termenul final, , întârzierile vor fi decontate indiferent ce pierderi ar suferi CFR Călători sau operatorii privaţi.
Principalul motiv invocat în prezent de Ministerul Transporturilor pentru a obţine derogarea până în 2020 este acelaşi cu cele invocate pentru derogările anterioare, respectiv starea precară a infrastructurii feroviare, care nu permite respectarea la minut a mersului trenurilor. În 2009, când România a obţinut prima derogare, infrastructura era într-o stare total inadecvată şi, de atunci, doar liniile Bucureşti-Constanţa, Bucureşti-Predeal şi alte câteva tronsoane de pe Coridorul IV feroviar (în total, aproximativ 1.000 de kilometri) au fost reabilitate. Ar mai fi de reabilitat cel puţin 10.000 de kilometri, cu un necesar investiţional estimat de ingineri la cel puţin un miliard de euro pe an.
Aşadar, transportatorii feroviari de călători nu acordă despăgubiri în cazul în care trenurile vor întârzia, dar există un caz în care transportatorii nu pot evita despăgubirea: trenurile internaţionale. Există, de asemenea, şi o serie de drepturi ale pasagerilor din Europa care se acordă fără derogare: disponibilitatea biletelor, inclusiv la bordul trenurilor, responsabilitatea companiilor de transport feroviar pentru pasageri şi bagaje şi facilităţile de acces pentru persoanele cu handicap.
Cu derogare, adică amânate pentru data de 3 decembrie 2024, sunt următoarele drepturi: despăgubiri pentru întârzieri, legături pierdute sau anulări şi plăţi în avans în caz de deces sau rănire a pasagerilor (cel puţin 21.000 de euro în caz de deces) pentru a acoperi cheltuielile imediate care pot apărea în cazul unui accident.
Citeşte şi: Ministerul Transporturilor garantează că va menţine gratuitatea integrală pe CFR pentru studenţi
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe