- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (20.10.2014, 17:08)
- Ioan Dornescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministerul Transporturilor: S-au depus toate eforturile pentru clasarea procedurii de infringement. Aşteptăm avizul CE
Ministerul Transporturilor transmite că s-au depus toate eforturile pentru soluţionarea şi clasarea procedurii de infringement lansate împotriva României în sectorul feroviar şi că aşteaptă avizul motivat al CE la propunerea de modificare a cadrului legal pentru transpunerea directivei europene.
Urmărește
338 afișări
Ministerul Transporturilor: S-au depus toate eforturile pentru clasarea procedurii de infringement. Aşteptăm avizul CE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Ministerul Transporturilor, împreună cu celelalte ministere implicate în procesul de avizare şi autorităţile din subordinea ministerului a depus toate eforturile pentru soluţionarea şi clasarea acestui infringement. Până la ora actuală, autorităţile române nu au primit în mod oficial avizul motivat al Comisiei Europene la propunerea părţii române de modificare a cadrului legal naţional de natură să răspundă în totalitate prevederilor Directivei 2004/49/CE. După primirea oficială a avizului motivat din partea Comisiei Europene, partea română are la dispoziţie două luni de zile pentru a formula un punct de vedere", a răspuns Ministerul Transporturilor, la solicitare MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
CE a lansat joi trei proceduri de infringement împotriva României, una dintre acestea fiind pentru netranspunerea legislaţiei UE privind siguranţa căilor ferate.
Conform unui comunicat, Comisia Europeană a cerut României să-şi pună toate normele naţionale în conformitate cu Directiva 2004/49/CE privind siguranţa căilor ferate, cererea vizând independenţa autorităţii de siguranţă şi a organismului de investigare.
Legislaţia ar fi trebuit să fie în vigoare încă din aprilie 2006. În februarie 2013, Comisia a declanşat o acţiune în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor împotriva României în legătură cu această chestiune, iar joi CE a decis trimiterea unui infringement (aviz motivat - a doua etapă a acţiunii UE în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor).
Comisia precizează că România are la dispoziţie două luni pentru a răspunde. "Dacă România nu reacţionează în mod satisfăcător, Comisia poate sesiza Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în privinţa acestei chestiuni", se mai arată în comunicat.
Directiva 49 din 2004 vizează dezvoltarea unei abordări comune privind siguranţa căilor ferate, astfel încât toate reţelele feroviare comunitare să demonstreze în mod constant niveluri înalte de siguranţă, iar cetăţenii europeni să călătorească în siguranţă pe aceste reţele. Stabilirea unor cerinţe de siguranţă privind sistemul feroviar include gestionarea în condiţii de siguranţă a infrastructurii şi a funcţionării traficului, rolurile şi responsabilităţile întreprinderilor feroviare şi ale administratorilor de infrastructură, precum şi interacţiunea acestora. În plus, trebuie să se asigure un cadru comun de reglementare în domeniul siguranţei, reglementarea, gestionarea şi controlul siguranţei şi investigarea independentă a accidentelor.
"Transpunerea Directivei 2004/49/CE privind siguranţa căilor ferate comunitare şi de modificare a Directivei 95/18/CE a Consiliului privind acordarea de licenţe întreprinderilor feroviare şi a Directivei 2001/14/CE privind repartizarea capacităţilor de infrastructură feroviară şi perceperea de tarife pentru utilizarea infrastructurii feroviare şi certificarea siguranţei (reformare) a fost efectuată prin adoptarea Legii nr. 55/2006 privind siguranţa feroviară. Conform prevederilor Legii nr. 55/2006, în cadrul Autorităţii Feroviare Române – AFER funcţionează patru organisme distincte, respectiv Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română – ASFR, Organismul de Investigare Feroviar Român - OIFR, Organismul Notificat", precizează Ministerul Transporturilor.
Instituţia precizează că la 22 martie 2013, Comisia Europeană a transmis României o scrisoare de punere în întârziere, arătând că autorităţile naţionale competente nu au transpus corespunzător mai multe dispoziţii ale Directivei 2004/49/CE, referitoare la cerinţele aplicabile pentru obţinerea certificării de siguranţă şi a autorizării de siguranţă, la independenţa autorităţii de siguranţă, la asigurarea independenţei funcţionale a organismului de investigare şi în ceea ce priveşte investigarea unor accidente sau incidente.
"În răspunsul trimis de autorităţile române în termenul indicat în scrisoarea de punere în întârziere au fost formulate/comunicate atât precizări/explicaţii în vederea lămuririi unor aspecte sesizate de Comisie, precum şi un calendar cu măsuri şi termene de realizare precise având ca finalitate remedierea deficienţelor de transpunere reliefate de Comisie. Din cauza mai multor schimbări care au avut loc la nivelul conducerilor ministerelor implicate în procesul de avizare, cât şi al altor autorităţi din subordinea ministerului, implicate direct în procesul de modificare a legislaţiei aferente, a vacanţelor parlamentare cât şi a unor dificultăţi întâmpinate pe circuitul extern de avizare, proiectele de acte normative nu au putut fi aprobate şi notifcate la Comisia Europeană până la data asumată de către autorităţile române", precizează Ministerul Transporturilor.
Reprezentanţii MT spun că instituţia a iniţiat deja demersurile pentru soluţionarea şi clasarea acestei cauze încă din 2013, prin modificarea legislaţiei aferente, astfel încât prevederile Directivei 2004/49/CE să fie transpuse în mod corespunzător în legislaţia naţională.
De asemenea, Ministerul Transporturilor a trimis draft-urile actelor normative de modificare a legislaţiei naţionale în vigoare la Comisia Europeană, pentru care aşteaptă un aviz motivat, după primirea oficială având la dispoziţie două luni de zile pentru formularea unui punct de vedere.
Ministerul Transporturilor mai menţionează că în prezent au fost elaborate două proiecte de acte normative de modificare a legislaţiei în vigoare, respectiv o ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea Legii nr. 55/2006 privind siguranţa feroviară, precum şi o alta care vizează modificarea şi completarea OG 95/1998 privind înfiinţarea unor instituţii publice în subordinea Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei.
Cele două proiecte urmează să fie supuse spre avizare celorlalte ministere implicate, respectiv al Afacerilor Externe, Muncii, Finanţelor şi Justiţiei.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:21
-
astăzi, 12:17
Google Gemini ar putea comanda mâncare pentru utilizatori pe Android 16