Ministerul Transporturilor simplifică procedurile de acces în spaţiul aerian

Ministerul Transporturilor intenţionează să simplifice regulile de acces în spaţiul aerian naţional, după modelul aplicat în alte state europene, care să prevadă un tratament nediscriminatoriu între operatorii aerieni comunitari în ceea ce priveşte autorizarea zborurilor.

Urmărește
262 afișări
Imaginea articolului Ministerul Transporturilor simplifică procedurile de acces în spaţiul aerian

Ministerul Transporturilor simplifică procedurile de acces în spaţiul aerian (Imagine: Mihai Burlacu/Mediafax Foto)

"Conform noii proceduri, orice zbor în spaţiul aerian naţional în care sunt furnizate servicii de trafic aerian se consideră autorizat dacă pentru acesta a fost depus un plan de zbor la o unitate de trafic aerian autorizată. Depunerea planului de zbor se face în conformitate cu reglementările aeronautice aplicabile, conforme cu prevederile Anexei nr 2 la Convenţia privind aviaţia civilă internaţională. Excepţie fac zborurile interne executate în întregime în spaţiul aerian de clasă G (cunoscut şi sub numele de spaţiu aerian necontrolat) pentru care nu se solicită depunerea unui plan de zbor sau
îndeplinirea altei formalităţi de către operatorul aeronavei, zborul considerându-se autorizat în condiţiile în care aeronava este certificată iar pilotul deţine un document de certificare conform reglementărilor în vigoare", se menţionează în nota de fundamentare a unui proiect de Hotărâre de Guvern, elaborat de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), postat marţi pe site-ul instituţiei.

Ministerul menţionează că a optat pentru eliminarea, în cazul operatorilor români şi comunitari, a planificării sau autorizării (...) pentru zborurile interne efectuate în întregime în spaţiul aerian de clasă G, din mai multe motive, unul dintre acestea fiind faptul că astfel de documente nu sunt solicitate în prezent în nici un stat membru al Uniunii Europene.

Totodată, fiind vorba de zboruri în spaţiul aerian necontrolat, controlul respectării eventualelor condiţii din planificare sau autorizare este imposibil şi, prin urmare, depunerea unor astfel de documente nu ar avea decât un rol birocratic, arată autorii documentului.

Procedura de autorizare a zborurilor cu aeronave civile şi de stat în spaţiul aerian naţional aflată în vigoare în prezent a fost aprobată prin Hotărârea Guvernului nr 1172/2003, care conţine unele elemente care pot fi considerate bariere în calea liberei circulaţii a persoanelor în spaţiul comunitar, sau discriminări privind tratamentul aplicat rezidenţilor comunitari, potrivit sursei citate.

Astfel, aeronavele înmatriculate în România pot efectua zboruri în spaţiul aerian naţional, în afara rutelor ATS publicate, pe baza unei planificări efectuate la Ministerul Apărării Naţionale (cu o zi înainte de ziua zborului), în timp ce operatorii aeronavelor înmatriculate în orice alt stat membru al Uniunii Europene pot efectua acelaşi tip de zboruri numai în urma unei autorizaţii acordate de Autoritatea Aeronautică Civilă Română, pentru care trebuie depusă o cerere cu două zile înainte de data începerii activităţii de zbor.

"România este, de altfel, singura ţară din Uniunea Europeană unde operatorii aerieni civili trebuie să-şi planifice zborurile la o structură militară, în baza unor reguli stabilite în 1974", arată autorii documentului.

Totodată, HG nr 1172/2003 prevede obligativitatea pentru operatorii aerieni străini care transportă bunuri periculoase sau tehnică militară în spaţiul aerian naţional de a obţine o autorizaţie din partea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi a Ministerului Apărării Naţionale, în timp ce această obligaţie nu este prevăzută şi pentru operatorii aerieni români.

HG din 2003 a abrogat doar parţial Hotărârea Consiliului de Miniştri nr. 793/1974 privind aprobarea Regimului de zbor în spaţiul aerian al Republicii Socialiste România, iar prevederile articolelor neabrogate explicit sunt în prezent în cea mai mare parte acoperite de clauze ale Codului aerian civil şi ale Legii nr 257/2001 privind modul de acţiune împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spaţiul aerian al României, republicată, arată MTI.

Astfel, actele din 1974 şi 2003 ar urma să fie abrogate.

"În paralel cu dezvoltarea posibilităţilor de informare a operatorilor aeronavelor cu privire la condiţiile şi restricţiile aplicabile unui zbor, ceea ce are un impact pozitiv asupra siguranţei zborului, proiectul de act normativ introduce şi un sistem de sancţiuni contravenţionale pentru cazurile de nerespectare a regulilor de zbor în spaţiul aerian naţional", se mai arată în proiect .

Amenzile sunt cuprinse, în funcţie de natura contravenţiei, între 20.000 de lei şi 60.000 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici