Ministerului Finanţelor va înfiinţa o direcţie de programare economică în cadrul Comisiei de Prognoză. Cu ce se va ocupa noua structură care are în organigramă zeci de posturi

În cadrul Comisiei Naţionale de Prognoză se va înfiinţa o direcţie de programare economică, care “va fundamenta orientările strategice de dezvoltare a României”, numărul de posturi crescând de la 92 la 135, conform unui document postat pe site-ul Finanţelor, luni, 25 septembrie.

Urmărește
933 afișări
Imaginea articolului Ministerului Finanţelor va înfiinţa o direcţie de programare economică în cadrul Comisiei de Prognoză. Cu ce se va ocupa noua structură care are în organigramă zeci de posturi

Ministerului Finanţelor va înfiinţa o direcţie de programare economică în cadrul Comisiei de Prognoză. Cu ce se va ocupa noua structură care are în organigramă zeci de posturi

Guvernul României îşi propune "înfiinţarea unei direcţii de programare economică în cadrul Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP) care va fundamenta orientările strategice de dezvoltare a României", se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ postat pe site-ul Ministerului Finanţelor.

CNP funcţionează în subordinea Ministerului Finanţelor.

Astfel, dacă prin HG 515/2013 pentru stabilirea numărului de posturi şi a structurii organizatorice a Comisiei Naţionale de Prognoză, numărul maxim de posturi din Comisia Naţională de Prognoză a fost stabilit la 92, exclusiv demnitarul, prin noul proiect de hotărâre numărul maxim de posturi va fi de 135 (exclusiv demnitarul şi posturile aferente cabinetului acestuia).

Conform notei de fundamentare, numărul de posturi propuse pentru CNP prin proiectul de act normativ se vor ocupa etapizat, cu încadrare în numărul maxim de posturi aprobate în finanţare la nivelul ordonatorului principal de credite şi în sumele aprobate prin legile bugetare anuale în bugetul Ministerului Finanţelor Publice la titlul ”Cheltuieli de personal”.

“Pentru implementarea prevederilor Programului de guvernare cu privire la îmbunătăţirea procesului de programare strategică în administraţia românească, în data de 30 august a.c. a fost adoptată Ordonanţa Guvernului nr. 21/2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 22/2007 privind organizarea şi funcţionarea Comisiei Naţionale de Prognoză, care legiferează:

- Completarea atribuţiilor CNP, după cum urmează: fundamentează orientările strategice de dezvoltare a României, în corelare cu prevederile Programului de guvernare şi ale strategiilor naţionale, sectoriale si regionale, cu evidenţierea prioritarilor strategice pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare asumate; elaborează şi/sau participă la realizarea de strategii naţionale şi sectoriale de dezvoltare economico-socială; participă la elaborarea de programe şi strategii de dezvoltare regionale şi judeţene şi sprijină autorităţile locale cu analize şi prognoze pentru fundamentarea proiecţiilor bugetare; efectuează evaluări de impact economico-sociale pentru proiectele de acte normative supuse spre aprobare Guvernului, la cererea iniţiatorilor, şi comunică prin Consiliul de Programare Economică dacă proiectele de acte normative sunt în concordanţă cu Programul de guvernare şi direcţiile strategice de dezvoltare; dezvoltă metodologii şi modele specifice de evaluare a impactului ex-ante şi ex-post şi de programare economică;

- Crearea Consiliului de Programare Economică, C.P.E., organism cu caracter consultativ, fără personalitate juridică, prin transformarea Consiliului de Coordonarea a Activităţii de Previziune.

În acest context, se impune modificarea structurii organizatorice şi a numărului maxim de posturi pentru aparatul propriu al Comisiei Naţionale de Prognoză prin hotărâre de guvern”, se precizează în documentul postat pe site-ul Finanţelor.

Reamintim că, în luna martie, Ministerul Finanţelor Publice a suspendat temporar ocuparea posturilor vacante şi a promovărilor pentru personalul din aparatul central şi instituţiile subordinate, inclusiv ANAF. "Măsura au fost adoptată în vederea încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin bugetul pe anul 2017 în contextul elaborării bugetului, cu încadrarea în ţinta de deficit, şi alocarea a 2% pentru Aparare în vederea respectării angajamentului României faţă de partenerii Nord-Atlantici", se preciza într-un comunicat al Finanţelor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici