Miniştri: Pentru privatizarea Poştei Române, trebuie încheiate conflictele angajaţi - conducere

Pentru a privatiza cu succes Poşta Română şi a eficientiza activitatea companiei este nevoie de încheierea conflictelor dintre conducere şi angajaţi, au declarat ministrul pentru Dialog Social Aurelia Cristea şi cel pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea, după discuţii cu sindicaliştii.

Urmărește
247 afișări
Imaginea articolului Miniştri: Pentru privatizarea Poştei Române, trebuie încheiate conflictele angajaţi - conducere

Miniştri: Pentru privatizarea Poştei Române, trebuie încheiate conflictele angajaţi - conducere (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea şi ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea, s-au întâlnit la sediul Guvernului cu o delegaţie a reprezentanţilor Sindicatului Lucrătorilor Poştali pentru a afla care sunt revendicările acestora, se arată într-un comunicat transmis agenţiei MEDIAFAX de reprezentanţii ministrului delegat pentru Dialog Social.

"Cei doi miniştri au subliniat că, pentru a privatiza cu succes Compania Naţională Poşta Română şi a eficientiza activitatea companiei, este nevoie de încheierea conflictelor dintre conducere şi angajaţii acesteia. De asemenea, cei doi miniştri au afirmat ca pentru rezolvarea nemulţumirilor apărute între conducerea companiei şi angajaţi este nevoie de mai multă transparenţă în comunicare şi o mai bună gestionare a dialogului între conducere şi angajaţi", se spune în comunicat.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, a solicitat reprezentanţilor sindicatului să-i prezinte un istoric al dialogului cu patronatul companiei, arătând dacă revendicările lor au fost prezentate în cadrul dialogului cu patronatul.

"Este important să respecte prevederile legale, astfel încât dialogul să fie baza pentru identificarea soluţiilor, doar aşa putem reduce prejudiciile materiale şi de imagine din cadrul companiei. Voi urmări să fie asigurate toate condiţiile pentru crearea unui cadru de dialog constructiv între patronatul şi sindicatul Poştei", susţine Cristea.

Răzvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informaţională, a precizat că suţine în primul rând dialogul pentru identificarea soluţiilor corecte care să ducă la stingerea conflictului muncă.

"La următoarea Adunare Generala a Acţionarilor va fi prezentat un raport al revendicărilor sindicaliştilor şi se va face o analiză detaliată a deciziilor care se pot lua în vederea îmbunătăţirii situaţiei actuale. Suntem conştienţi că suntem după doi ani grei pentru Poşta Română. Să nu uităm că suntem după doi ani în care deciziile luate au dus stabilizarea companiei, au evitat colapsul ei total, au oprit hemoragia financiară, astfel încât să putem vorbi acum de profit operaţional", a declarat Răzvan Cotovelea.

Peste 2.500 de sindicalişti din Poşta Română din toată ţara au protestat, duminică dimineaţă, la sediul Guvernului, prezentându-şi fluturaşii de salariu şi cerând demiterea conducerii.

Manifestanţii au venit din toată ţara, fiecare filială a Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) trimiţând la Bucureşti mai multe zeci de reprezentanţi. Ei au purtat veste vişinii cu sigla sindicatului şi au fluturat steguleţe roşii cu Poşta Română.

Sindicaliştii au cerut demiterea directorului general al Poştei Române, Ion Smeeianu, şi a directorului executiv Rosita Alexe şi au anunţat că, dacă până săptămâna viitoare, cei doi nu vor fi demişi, liderii de sindicat vor intra în greva foamei.

Oamenii s-au plâns de salariile extrem de mici, în condiţiile în care conducerea companiei încasează salarii de ordinul miilor de euro, fiind dat ca exemplu directorul Ion Smeeianu care, potrivit sindicaliştilor, câştigă 11.000 de euro pe lună.

De altfel, mai mulţi angajaţi ai Poştei au venit la protest cu fluturaşul de salariu în care arătau că, pentru şase ore de muncă pe zi, au primit lunar salarii cuprinse între 224 de lei şi 331 de lei.

Ei s-au plâns şi că, pe lângă faptul că primesc foarte puţin, muncesc foarte mult, în contextul în care Poşta Română are în acest moment 1.500 de posturi vacante care sunt "îngheţate" de conducere pentru reducerea costurilor.

Duminică a fost a doua zi de proteste, după ce, miercuri, în Capitală, peste 100 de persoane au protestat în faţa sediului central al Poştei Române, iar în ţară au fost anunţate pichete la sediile prefecturilor.

Marţi va fi grevă japoneză în toată ţara, iar joi oamenii vor ieşi din nou în stradă şi vor picheta, de ora 10.00, sediile oficiilor judeţene de Poştă şi sediul Poştei Române din Capitală, a anunţat în conferinţa din 6 mai liderul Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, Matei Brătianu.

Brătianu a mai anunţat că, după cele patru zile de proteste, în perioada 12-16 mai va avea loc o "amplă campanie de informare a populaţiei cu privire la motivele care au generat protestele poştaşilor", iar în cazul în care solicitările sindicaliştilor nu vor fi soluţionate, liderii de sindicat împreună cu reprezentanţii structurilor de conducere vor intra în greva foamei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici