- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Miniştrii de Finanţe din UE au aprobat blocarea unor fonduri de 495 milioane euro destinate Ungariei
Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană au aprobat marţi blocarea unor fonduri de coeziune destinate Ungariei în valoare de 495 de milioane de euro, din cauza deficitului bugetar excesiv, a declarat ministrul danez Margrethe Vestager.
Miniştrii de Finanţe din UE au aprobat blocarea unor fonduri de 495 milioane euro destinate Ungariei (Imagine: Shutterstock)
Decizia reprezintă o premieră şi a fost luată la recomandarea Comisiei Europene, urmând să intre în vigoare în ianuarie 2013.
Sancţiunea va fi ridicată imediat, dacă Ungaria va prezenta măsuri corective până la 22 iunie, a precizat Vestager.
O sursă apropiată situaţiei a declarat că această soluţie de compromis a fost convenită de miniştrii de Finanţe.
Suma de 495 de milioane de euro reprezintă aproape o treime din cele 1,7 miliarde de euro la care Ungaria are dreptul în 2013 prin fondurile de coeziune care sunt acordate regiunilor defavorizate ale Uniunii Europene, în special ţărilor foste comuniste care au aderat în 2004 şi 2007.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Răsturnare de situaţie! PSD se retrage din negocierile de coaliţie. Ciolacu: Vom vota un guvern minoritar de dreapta
-
ChatGPT devine accesibil prin telefon şi WhatsApp
-
Wizz Air mută trei curse din Bucureşti pe Aeroportul Băneasa din 2025
Propunerea CE de blocare a fondurilor a fost luată în conformitate cu noile prerogative ale Executivului european şi este văzută drept "un stimulent puternic pentru ca Ungaria să respecte Pactul de Stabilitate care prevede un deficit bugetar de maxim 3% din PIB".
Potrivit CE, Ungaria nu a reuşit să reducă deficitul bugetar la 3% din PIB, de la aderarea la UE, în 2004.
Ungaria a adus anul trecut deficitul bugetar sub 3% din PIB, dar acest fapt s-a datorat în mare parte naţionalizării fondurilor private de pensii. Comisia consideră că măsura nu este o corecţie structurală a deficitului.
Comisia anticipează că Ungaria va avea anul viitor un deficit bugetar de 3,25%, dacă nu va lua noi măsuri.
Liderii europeni, cu excepţia celor din Marea Britanie şi Cehia, au semnat la începutul acestei luni un pact fiscal pentru înăsprirea controlului bugetar.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO