- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Miniştrii de Finanţe din UE au aprobat un mecanism pentru rezolvarea crizelor europene
Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană (UE) au aprobat principiile unui sistem permanent pentru rezolvarea crizelor din Europa, denumit Mecanismul European de Stabilitate, în care investitorii ar putea contribui gradual la acoperirea costurilor unei eventuale intrări în incapacitate de plată.
Miniştrii de Finanţe din UE au aprobat un mecanism pentru rezolvarea crizelor europene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Mecanismul se bazează pe propunerile Germaniei şi Franţei, iar prin el deţinătorii de obligaţiuni şi alte astfel de titluri de valoare ar putea fi determinaţi, din 2013, să împartă povara restructurării datoriilor suverane ale unui stat din zona euro, a declarat comisarul european pentru Afaceri Monetare, Olli Rehn, citat de Reuters.
Participarea investitorilor la restructurarea datoriilor nu va face obiectul unor proceduri automate, ci va urma unei evaluări de la caz la caz, a precizat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Fondul Monetar Internaţional (FMI) favorizează o practică numită "Clauza acţiunii colective" (Collective Action Clause - n.r.) în cazul obligaţiunilor suverane, care permite majorităţii unor deţinători de titluri să impună restructurarea datoriilor altora. Această procedură se va aplica obligaţiunilor suverane din zona euro începând cu 2013, a spus Rehn.
Miniştrii de Finanţe au aprobat, de asemenea, un program de salvare de 85 de miliarde de euro pentru Irlanda.
Asistenţa financiară externă va ajuta Dublinul să acopere datoriile băncilor şi deficitul bugetar uriaş. Circa 35 de miliarde de euro vor fi utilizate pentru restructurarea instituţiilor de credit. Irlanda va contribui cu 17,5 miliarde de euro din rezervele de lichidităţi şi fondurile sale de pensii la salvarea băncilor.
Participarea FMI se ridică la 22,5 miliarde de euro. Dobânda finală a împrumuturilor primite de Irlanda va fi stabilită în această săptămână, şi se va situa probabil la 6%, a afirmat Rehn. Scadenţa medie a creditelor este de 7 ani şi jumătate.
Irlandei i s-a majorat, totodată, cu un an, până în 2015, termenul în care trebuie să aducă deficitul la limita tolerată de UE, de 3% din Produsul Intern Brut.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO