- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Miniştrii de Finanţe din UE: Economia a atins pragul de jos
Economia UE a atins pragul de jos, iar redresarea ar putea începe de anul viitor, potrivit miniştrilor de Finanţe ai statelor membre, reuniţi marţi la Bruxelles, care au convenit că este necesară revenirea la disciplina fiscală odată ce economia va începe din nou să crească.
Ministrul german de Finanţe, Peer Steinbruck alături de omologii din Franţa, Christine Lagarde şi Olanda, Wouter Bos (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Miniştrii de Finanţe ai zonei euro s-au arătat luni de acord cu prognoza Comisiei Europene (CE), care a estimat că economia UE va reveni pe creştere anuală din trimestrul al treilea al anului viitor, după o contractare de 4% în 2009.
Miniştrii de Finanţe din toate cele 27 de state membre au continuat, marţi, discuţiile pe tema prognozei CE de primăvară.
La reuniune participă şi ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea.
"Se pare că recesiunea a atins pragul de jos, însă sperăm că va lua sfârşit anul viitor", a declarat ministrul de Finanţe al Cehiei, Miroslav Kalousek, înainte de începutul reuniunii de marţi de la Bruxelles. Cehia deţine preşedinţia rotativă a UE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Recesiunea din acest an va fi atenuată de chetuieli guvernamentale cu o valoare totală echivalentă cu 5% din Produsul Intern Brut (PIB) al UE. Principalele măsuri se adresează "umplerii golului" lăsat de dispariţia investiţiilor private şi exporturilor în urma crizei financiare şi recesiunii mondiale.
Miniştrii de Finanţe ai statelor membre consideră că astfel de cheltuieli publice "nu pot continua pentru totdeauna".
"După ce criza va lua sfârşit, trebuie să revenim la limitările din Pactul de Creştere şi Stabilitate", a declarat ministrul de Finanţe al Greciei, Yannis Papathanassiou, adresându-se presei înainte de întâlnirea de marţi.
Pactul de Creştere şi Stabilitate reprezintă legislaţia bugetară a UE şi prevede o limită superioară de 3% din PIB a deficitului bugetar pentru statele membre. Totodată, Pactul încurajează statele membre să echilibreze şi consolideze sectorul finanţelor publice pentru a obţine deficit zero sau chiar excedent la bugetul de stat.
CE anticipează că deficitul bugetar agregat al UE va ajunge la 6% din PIB în acest an şi va urca la 7,3% din PIB în 2010, în urma efectelor crizei economice.
Numai şase dintre cele 27 de state membre vor reuşi în acest an să menţină deficitul public sub pragul de 3% din PIB, grupul urmând să se restrângă la numai patru ţări în 2010.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO