- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Miniştrii de Finanţe din UE sunt aproape de un acord privind supravegherea băncilor
Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană sunt aproape de un acord privind înfiinţarea unor noi autorităţi de supraveghere a activităţii băncilor, în urma crizei economice, a declarat, miercuri, ministrul suedez de Finanţe, Anders Borg, a cărui ţară deţine preşedinţia UE.
Ministrul suedez de Finanţe Anders Borg (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Autorităţile europene vor să creeze trei autorităţi de reglementare pan-europene care să supravegheze activitatea băncilor, asigurătorilor şi burselor, precum şi înfiinţarea unei agenţii cu sediul la Frankfurt care să urmărească riscurile sistemice din economie.
Miniştrii de Finanţe speră să ajungă la un acord în timpul discuţiilor prezidate de Suedia, în privinţa atribuţiilor care vor acordate acestor autorităţi.
"Ar fi stânjenitor ca, după o criză de o asemenea amploare, să nu fim capabili să luăm o decizie. Suntem aproape, sper ca decizia să fie luată astăzi (miercuri n.r.)", a declarat Borg.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
Optimismul său este împărtăşit şi de ministrul de Finanţe din Luxemburg, Luc Frieden.
În domeniul bancar, miniştrii vor analiza un proiect UE care prevede crearea unei instituţii la Londra, care se va ocupa de probleme ignorate de autorităţile naţionale de reglementare.
Există un acord privind incapacitatea autorităţilor de reglementare actuale de a preveni criza economică, dar opiniile sunt divergente în cazul soluţiilor de reformă.
Astfel, Franţa susţine acordarea unor atribuţii extinse noilor autorităţi, dar Germania şi Marea Britanie sunt împotrivă, de teamă că rolul instituţiilor naţionale va fi marginalizat.
Ministrul britanic de Finanţe, Alistair Darling, a avertizat miercuri partenerii europeni, într-o scrisoare publicată în ziarul Times, să nu sufoce activităţile din City of London cu reglementări excesive, întrucât este singurul centru financiar global care poate rivaliza cu cel din New York
Dacă întâlnirea miniştrilor de Finanţe se va încheia fără rezultat, liderii UE vor continua discuţiile la un summit de săptămâna viitoare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO