- Home
- Economic
- BRUXELLES, (23.10.2011, 13:02)
- Marius Oncu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Miniştrii Finanţelor din zona euro au ajuns la o înţelegere: Recapitalizarea băncilor cu 100 de miliarde de euro
Miniştrii Finanţelor din zona euro au ajuns la o înţelegere pentru recapitalizarea băncilor europene cu circa 100 de miliarde de euro, iar liderii Franţei şi Germaniei au declarat că speră să realizeze progrese importante în privinţa combaterii crizei din zona euro la summit-ul de miercuri.
Urmărește
798 afișări
Miniştrii Finanţelor din zona euro au ajuns la o înţelegere: Recapitalizarea băncilor cu 100 de miliarde de euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
După aproape zece ore de discuţii, miniştrii de Finanţe au învins opoziţia Spaniei, Italiei şi Portugaliei şi au convenit asupra necesităţii pentru o recapitalizare de circa 100 de miliarde de euro a băncilor din Europa, pentru a le proteja de ameninţarea unei intrări a Greciei în încetare de plăţi şi de riscul mai amplu al unei contagiuni financiare în zona euro.
Băncile din Franţa şi Germania au cea mai mare expunere pe Grecia, de 51,26 miliarde de dolari, respectiv 33,5 miliarde de dolari, la sfârşitul lunii iunie, potrivit datelor Băncii Reglementelor Internaţionale. Expuneri importante au şi Marea Britanie, de 12,6 miliarde de dolari, dar şi Portugalia, de 10 miliarde de dolari. Băncile europene au o expunere totală pe Grecia de 126,73 miliarde de dolari.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Propunerea miniştrilor va fi discutată, duminică, la summitul liderilor UE, care s-au reunit pentru a discuta o soluţie "amplă" la criză, care trebuie să includă un al doilea pachet de ajutor finaciar pentru Grecia, o majorare a resurselor Facilităţii Europene pentru Stabilitate Financiară, fondul de uregnţă al zonei euro, şi consolidarea situaţiei finaciare a băncilor.
De la reuniunea de duminică nu este aşteptat niciun acord important, însă cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat că speră ca summitul programat pentru miercuri să genereze rezultate clare.
"Trebuie să luăm decizii cu impact major. Cred că miniştrii de Finanţe au făcut progrese, astfel încât să ne atingem ţintele ambiţioase până miercuri", a afirmat Merkel.
La rândul său, preşedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat: "S-au făcut progrese. Până miercuri trebuie găsită o soluţie, structurală şi ambiţioasă, o soluţie definitivă". Întrebat dacă este încrezător că se va ajunge la un acord, Sarkozy a spus: "Da, altfel nu aş fi aici".
În timpul reuniunii de sâmbătă a miniştrilor de Finanţe, reprezentanţii Autorităţii Bancare Europene au declarat că băncile din UE au nevoie de 100-110 miliarde de euro pentru a-şi creşte rata de adecvare a capitalului la 9%, în contextul în care obligaţiunile guvernamentale ale statelor cu probleme ar fi înregistrate la valoarea de pa piaţa financiară.
Italia, Spania şi Portugalia, ţări care se confruntă cu note de plată consistente pentru a-şi consolida băncile, au avut rezerve în a accepta înţelegerea, despre care consideră că le expune mai mult decât Franţa sau Germania, ţări care au o expunere mare pe Grecia.
Surse apropiate reuniunii au declarat, însă, că planul pe care minştrii de Finanţe îl transmit liderilor UE s-ar putea să nu prevadă o sumă totală a recapitalizărilor, aceasta urmând să fie decisă de şefii statelor.
"Am pus bazele unui acord", a spus ministrul de Finanţe al Suediei, Anders Borg, poziţie susţinută şi de reprezentantul Marii Britanii, George Osborne.
Dacă liderii UE pot ajunge la un acord asupra recapitalizării băncilor în zilele următoare ar reprezenta un important pas înainte în eforturile de a stopa criza.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe