Ministru bulgar: Este practic imposibil ca România să înlocuiască Bulgaria în proiectul South Stream

Înlocuirea Bulgariei cu România ca principal stat de tranzit în regiunea Balcanilor pentru gazoductul South Stream este practic imposibilă, consideră ministrul bulgar al Economiei, Traicho Traikov, citat de Novinite.

Urmărește
24 afișări
Imaginea articolului Ministru bulgar: Este practic imposibil ca România să înlocuiască Bulgaria în proiectul South Stream

Ministru bulgar: Este practic imposibil ca România să înlocuiască Bulgaria în proiectul South Stream (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Temerile părţii bulgare privind un astfel de scenariu au fost amplificate de un memorandum semnat miercuri, la Bucureşti, de Gazprom şi Transgaz, pentru un studiu de fezabilitate care să analizeze trecerea South Stream prin România. Analiştii şi mass-media din Bulgaria au considerat că scopul discuţiilor cu România a fost de a presa Bulgaria să-şi îndeplinească promisiunile în proiectul South Stream.

Rezultatul ar putea fi cel dorit de Rusia, întrucât, vineri, directorul general al Gazprom, Alexei Miller, şi guvernul bulgar au convenit să înfiinţeze o compania mixtă, pentru construcţia secţiunii din Bulgaria a South Stream.

"România ar putea, de asemenea, să beneficieze de pe urma South Stream. Cât despre temerile că România va înlocui Bulgaria în proiect, cred că şansele să se întâmple aşa ceva sunt insignifiante", a afirmat Traikov, într-un interviu, pentru cotidianul 24 Daily, imediat după întâlnirea cu Miller.

Discuţiile dintre România şi Rusia, începute în iunie, împreună cu negoicerile pentru includerea Macedoniei în proiect au amplificat temerile că gazoductul South Stream ar putea ocoli Bulgaria, ca urmare a blocării altor două proiecte comune de către guvernul bulgar, respectiv construcţia centralei nucleare de la Belene şi a oleoductului Burgas-Alexandroupolis.

În timp ce la nivel oficial Rusia a afirmat că România va fi doar aprovizionată cu gaze naturale prin intermediul South Stream şi nu va fi, probabil, o ţară de tranzit, mai multe publicaţii ruseşti au interpretat o declaraţie a premierului italian Silvio Berlusconi în sensul că Bulgaria cauzează probleme în implementarea proiectului.

O delegaţie rusă condusă de Miller s-a întâlnit, miercuri, la Bucureşti, cu premierul Emil Boc şi membri ai guvernului. Discuţiile au vizat cooperarea româno-rusă în sectorul energetic, potrivit Gazprom.

În timpul unei întrevederi cu ministrul Economiei, Ion Ariton, Miller şi directorul general al Transgaz, Florin Cosma, au semnat un memorandum de intenţie pentru pregătirea unui studiu de fezabilitate privind trecerea South Stream prin România.

Gazprom a anunţat miercuri că România ar putea semna în primul trimestru al anului următor un acord interguvernamental cu Rusia privind cooperarea în proiectul South Stream, dacă rezultatele studiului de fezabilitate vor fi pozitive.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici