Ministru portughez: Grecia trebuie să ia pilula amară a austerităţii, cum a făcut şi Portugalia

Portugalia a traversat ani grei de austeritate care acum dau rezultate, iar Grecia trebuie să îşi respecte şi ea angajamentele faţă de partenerii din zona euro şi creditori, a declarat ministrul portughez al Economiei, Antonio Pires de Lima.

Urmărește
292 afișări
Imaginea articolului Ministru portughez: Grecia trebuie să ia pilula amară a austerităţii, cum a făcut şi Portugalia

Ministru portughez: Grecia trebuie să ia pilula amară a austerităţii, cum a făcut şi Portugalia (Imagine: Shutterstock)

Pires de Lima a exclus, la un summit organizat de Reuters pe tema zonei euro, orice fel de renegociere a datoriei publice a Greciei, afirmând că Grecia trebuie să respecte regulile jocului stabilite de membrii uniunii monetare, în special având în vedere sacrificiile făcute de Portugalia.

Criza datoriilor Greciei s-a reaprins în această lună, după ce noul guvern de stânga condus de partidul Syriza a anunţat că va renunţa la reformele impuse în programul de salvare şi la colaborarea cu troica creditorilor (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi FMI), după ani de austeritate.

Pires de Lima a spus că autorităţile de la Lisabona au optat pentru un drum care nu a fost uşor, pentru refacerea credibilităţii şi revenirea la creştere, iar aceasta este atiutudinea avută şi faţă de situaţia altor ţări.

"Portugalia a făcut tot ceea ce a fost necesar pentru a elimina atmosfera de suspiciune din jurul ţării, risipind toate umbrele, toţi norii, toate îndoielile", a spus ministrul.

În perioada de vârf a crizei datoriilor din Europa, numeroşi analişti au comparat Portugalia cu Grecia, sugerând că ţara nu va avea suficientă tărie să aplice tăierile de cheltuieli, cele mai mari majorări de taxe din istoria ţării şi să reziste celei mai grave recesiuni după anii ‘70.

Totuşi, Portugalia a încheiat anul trecut un program de salvare în valoare de 78 de miliarde de euro, pe termen de trei ani, convenit cu zona euro şi FMI, înregistrând creştere economică în 2014 pentru prima oară după criza declanşată în 2010.

Guvernul de centru-dreapta condus de premierul Pedro Passos Coelho a aplicat reduceri drastice ale cheltuielilor, reforme economice şi privatizări majore, beneficiind de nivelul redus al protestelor şi grevelor, spre deosebire de Grecia şi Spania.

În Portugalia vor avea loc alegeri generale în luna octombrie, iar partidele de extremă-stânga, inspirate de Syriza (Grecia) şi Podemos (Spania), este improbabil să atragă din voturile partidelor tradiţionale de centru-dreapta şi de centru-stânga, potrivit sondajelor de opinie.

Pires de Lima a spus că economia îşi revine, fiind posibil să înregistreze în acest an o creştere de 2%. Estimarea oficială a guvernului este un avans al PIB de 1,5%, în timp ce Comisia Europeană prognozează un ritm apropiat, de 1,6%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici