- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul britanic de Finanţe: Cel mai mare risc al crizei zonei euro este balcanizarea
Cel mai mare risc adus în Europa de criza zonei euro este "balcanizarea", fragmentarea intereselor economice în funcţie de interese înguste, în mare parte naţionale, a declarat vineri ministrul britanic de Finanţe George Osborne, într-un interviu acordat CNBC.
Ministrul britanic de Finanţe: Cel mai mare risc al crizei zonei euro este balcanizarea (Imagine: Shutterstock)
"Cred că cel mai mare risc implicat de criza euro, s-a văzut anul trecut şi este unul dintre motivele pentru care este atât de dăunătoare pentru lume, este...balcanizarea", a spus Osborne, adăugând că acest lucru trebuie evitat.
Ministrul a reiterat că zona euro trebuie să îşi majoreze capacitatea fondurilor de salvare, înainte ca instituţiile financiare internaţionale să se angajeze să o sprijine în continuare pentru rezolvarea crizei datoriilor.
Remarcile sale sunt asemănătoare cu cele ale secretarului Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner, care a cerut "un scut" financiar mai puternic pentru Europa, în discursul susţinut la Forumul Economic Mondial.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
"În privinţa resurselor pentru combaterea crizei au creat un scut, dar trebuie să aloce fonduri mai mari. Dacă zona euro va face acest lucru, restul lumii va fi dispusă să contribuie mai mult la resursele FMI", a adăugat Osborne.
În privinţa Greciei, oficialul britanic a spus că situaţia datoriilor acesteia trebuie să devină sustenabilă şi a exclus un default dezordonat.
Marea Britanie este afectată de criza din zona euro şi se apropie de o reintrare în recesiune, după ce economia s-a contractat cu 0,2% în ultimul trimestru al anului trecut.
"Cel mai bun lucru care ar ajuta economia britanică ar fi rezolvarea crizei din zona euro. Înregistrăm pagube colaterale din partea zonei euro, ca şi alţii, 40% din exporturile noastre merg în zona euro", a arătat Osborne.
El a spus totuşi că încetinirea recentă a inflaţiei este încurajatoare, iar guvernul va încerca să evite agravarea şomajului.
Marea Britanie urmează să introducă în următoarele două luni o serie de facilităţi fiscale care în opinia lui Osborne o vor face una dintre cele mai atractive ţări pentru afaceri.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO