Menţinerea unei cote unice pentru TVA reprezintă cea mai bună alegere pentru economia Bulgariei, limitând riscurile care decurg din fluctuaţiile consumului intern, a afirmat Goranov, transmite Novinite.
Bulgaria aplică, din ianuarie 1999, o cotă standard de TVA de 20% pentru toate produsele şi serviciile, exceptând serviciile din domeniul hotelier, care sunt taxate cu 9%.
Producătorii agricoli bulgari au cerut în repetate rânduri introducerea unei cote diferenţiate de TVA pentru produsele din sector, însă guvernul de la Sofia s-a pronunţat împotriva unei astfel de măsuri.
Premierul României, Victor Ponta, a anunţat marţi că TVA va fi redusă, începând cu luna iunie, la 9% pentru toate produsele agro-alimentare, inclusiv la băuturi nealcoolice şi la servicii de alimentaţii publice.
Măsura va duce la scăderea preţurilor pentru alimente, la relansarea consumului şi la o colectare mai bună la bugetul de stat, a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Guvernul român îşi menţine totodată intenţia de a reduce cota standard de TVA la 20%, din ianuarie 2016.