Ministrul Comunicaţiilor: Firmele pot cere eşalonarea datoriilor fiscale dacă au fost verificate din nou de ANAF

Toate companiile care au datorii fiscale pentru care au obţinut deja o decizie de eşalonare, dar în cazul cărora sunt identificate ulterior şi alte datorii, în urma unui nou control al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), vor putea solicita şi eşalonarea acestor noi datorii, în baza unei ordonanţe de urgenţă aprobată de Guvern.

Urmărește
685 afișări
Imaginea articolului Ministrul Comunicaţiilor: Firmele pot cere eşalonarea datoriilor fiscale dacă au fost verificate din nou de ANAF

Nica: Firmele pot cere eşalonarea datoriilor fiscale dacă au fost verificate din nou de ANAF (Imagine: Shutterstock)

Ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, a declarat agenţiei MEDIAFAX principalul beneficiar al ordonanţei este Poşta Română, companie care, în lipsa acestei măsuri, ar fi intrat în faliment din 6 iunie, când datoria devenea exigibilă.

Potrivit sursei citate, principala modificare indusă de actul normativ este că acele companii cu datorii care au fost verificate recent de ANAF vor putea solicita eşalonarea datoriilor.

Ministrul a arătat că Poşta Română a fost verificată în 2003 de ANAF, iar recent a fost supusă unui nou control, având însă acum posibilitatea de a cere eşalonarea datoriilor.

Nica a adăugat că Guvernul va solicita Comisiei Europene acordul pentru transformarea în acţiuni a datoriilor istorice ale Poştei Române, iar datoria către ANAF, de 107 milioane lei, va fi astfel eşalonată, în baza ordonanţei de urgenţă avizată de către Executiv.

O ordonanţă de urgenţă aprobată, miercuri, de Guvern extinde cazurile în care se poate modifica decizia de eşalonare la plată în perioada de valabilitate a eşalonării, prin includerea în eşalonare a obligaţiilor fiscale stabilite de organele de inspecţie fiscală prin decizie de impunere, cu termene de plată după data comunicării deciziei de eşalonare.

În nota de fundamentare se arată că OU 29/2011 stabileşte procedura de acordare a înlesnirilor sub forma eşalonării la plată pentru obligaţiile fiscale administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, pe o perioadă de maximum şapte ani pentru toţi contribuabilii, de drept public sau privat, indiferent de modul de organizare al acestora, atâta timp cât nu au intervenit incidente în ceea ce priveşte funcţionarea normală a acestora.

În notă se arată însă şi faptul că, în prezent, nu pot forma obiect al deciziei de modificare a deciziei de eşalonare la plată acele sume stabilite de organele de inspecţie fiscală, prin decizie de impunere al căror termen de plată este după data comunicării deciziei de eşalonare la plată.

"În cele mai multe cazuri, plata acestor sume poate reprezenta, pentru contribuabilul beneficiar al unei eşalonări, o povară importantă datorită cuantumului lor (de regulă, sunt stabilite pe mai multe perioade fiscale)", se arată în notă.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici