- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (26.02.2013, 14:47)
- Cristina Cuncea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul Economiei: Achiziţia petrochimiei Arpechim şi salariile mari au dus Oltchim în insolvenţă
Achiziţia activelor de petrochimie ale Arpechim şi necorelarea dintre evoluţia salariilor şi cea a veniturilor companiei sunt principalele motive pentru care Oltchim este în insolvenţă, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, menţionând că salariul mediu brut este de 4.000 lei pe lună.
Urmărește
544 afișări
Ministrul Economiei: Achiziţia petrochimiei Arpechim şi salariile mari au dus Oltchim în insolvenţă (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
Vosganian a prezentat într-o conferinţă de presă concluziile raportul preliminar elaborat de administratorii judiciari şi a arătat că Oltchim are datorii de 800 milioane euro şi un necesar de 200 milioane euro pentru retehnologizare.
"Presiunea totală pe Oltchim este de 1 miliard de euro. Pe lângă datoriile de 800 milioane euro este nevoie de cheltuieli de mediu şi de retehnologizare de 200 milioane euro", a spus Vosganian.
El a arătat că activele de petrochimie ale Arpechim, cumpărate de Oltchim, necesită investiţii importante.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
Alt motiv pentru insolvenţa combinatului este că unele firme sunt şi furnizori şi clienţi ai companiei. Ministrul a dat ca exemplu patru firme, care au fost şi clienţi şi furnizoti ai Oltchim, în care fostul director general al Oltchim Constantin Roibu şi membri ai familiei acestuia sunt administratori sau acţionari.
Gheorghe Piperea, unul dintre administratorii judiciari ai Oltchim, a declarat la aceeaşi conferinţă că raportul final privind cauzele intrării companiei în insolvenţă va fi prezentat la jumătatea lunii martie şi va face referiri şi la persoanele vinovate de această situaţie, persoane fizice, juridice şi instituţii.
"Achiziţia Arpechim este unul dintre principalele motive pentru care Oltchim a ajuns în această situaţie. De asemenea, necorelarea totală dintre evoluţia salariilor şi evoluţia veniturilor", a declarat Vosganian.
Raportul a analizat situaţia Oltchim în perioada 2009-2012, interval în care potrivit lui Vosganian indicatorii economici ai combinatului au început să se degradeze.
Astfel, o comparaţie a numărului de angajaţi şi a mărimii fondului de salariu arată că în acest interval numărul angajaţilor a scăzut cu 12%, iar fondul de salarii a crescut cu 40%.
"Asta înseamnă că în această perioadă în care toată lumea ştie cum au evoluat salariile din economie, salariile de la Oltchim au crescut cu 50%. Interesant este că personalul TESA a scăzut cu 5% ca număr, iar muncitorii din producţie cu 15%. Fondul de salarii pentru persoanele din conducere şi administrativ a crescut cu 53%, iar la muncitori cu 34%", a explicat Vosganian.
Pe de altă parte, între 2009 şi 2012 veniturile companiei au scăzut de la 1,1 miliarde de lei la 800 de milioane de lei, respectiv cu 33%.
În acest timp, cheltuielile cu personalul, plus fondul de salarii a crescut de la 111 milioane de lei la 154 milioane lei, respectiv cu 40%.
Vosganian menţionează că salariile din combinat au crescut semnificativ de la intrarea activităţii de petrochimie a Arpechim în componenţa Oltchim, în anul 2010, când toate remuneraţiile au fost aliniate la cele de la Arpechim, în medie de 3.100 de lei.
"Atunci s-a făcut o medie aritmetică a salariului mediu net din Oltchim, de 1.900 de lei pe lună şi a celui din Arpechim, de 3.100 de lei şi s-a ajuns la 2.500 de lei pe lună. Acest salariu trebuia stabilit prin medie ponderală, pentru că erau 500 de oameni de la Arpechim şi 3.200 de la Oltchim", a adăugat Vosganian.
În aceste condiţii, în 2011 cheltuielile de personal au crescut faţă de 2010 de la 123 milioane lei la 148 milioane lei, avans care nu a avut la bază o raţiune economică.
Mai mult, veniturile s-au redus de la 1,6 miliarde de lei (Oltchim şi Arpechim) în 2011 la 800 de milioane de lei în 2012.
"Veniturile s-au înjumătăţit, iar cheltuielile de personal au crescut cu 6%. Astfel, venitul mediu brut în Oltchim este acum de 4.000 de lei pe salariat, la un nivel de 3.317 salariaţi", a arătat ministrul Economiei.
În ceea ce priveşte preluarea Arpechim, Vosganian menţionează că Oltchim a investit în 2010-2012 106 milioane de euro, în condiţiile în care Arpechim nu a produs nimic.
"Oltchim a primit în 2010 un cadou, fără ca nimeni să se gândească de ce îl ia pe un euro şi nici cât îl costă. Directorii de la Oltchim, secretarul de stat pe problema industriei de la acea vreme, ministrul de atunci, prim-ministrul de atunci trebuie să ne explice care a fost situaţia", a mai spus Vosganian.
Compania Oltchim a intrat în insolvenţă la finele lunii ianuarie, după ce o încercare de privatizare a eşuat anul trecut pentru că Dan Diaconescu, câştigătorul licitaţiei, nu a achitat banii pe pachetul majoritar de acţiuni deţinut de stat.
Premierul Victor Ponta a declarat săptămâna trecută că Oltchim nu va putea fi revitalizată astfel încât să poată fi păstraţi toţi actualii angajaţi.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe