- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (24.09.2012, 12:29)
- Andi Manciu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul Economiei: Diaconescu are cazier juridiciar alb. Contractul se mai poate negocia, dar nu fundamental
Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat, luni, că Dan Diaconescu nu a înregistrat datorii la stat pe numele său şi are "cazier judiciar alb", iar contractul pentru privatizarea Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) se poate modifica, dar nu în mod fundamental.
Urmărește
721 afișări
Ministrul Economiei: Diaconescu are cazier juridiciar alb. Contractul se mai poate negocia, dar nu fundamental
Chiţoiu a fost întrebat de ce nu au fost puse condiţii de eligibilitate la licitaţia pentru Oltchim, ministrul precizând că acest lucru s-a întâmplat într-o anumită măsură, însă nu puteau fi impuse condiţii suplimentare din cauza normelor europene.
În ceea ce priveşte datoriile către stat ale lui Dan Diaconescu, ministrul Economiei a menţionat că certificatul de obligaţii fiscale pe numele acestuia figurează cu zero şi are "cazier judiciar alb".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Ministrul a fost întrebat dacă se mai poate negocia şi modifica împreună cu Dan Diaconescu contractul privind Oltchim prevăzut în caietul de sarcini.
"Se negociază anumiţi termeni, dar nu în mod fundamental", a replicat Chiţoiu.
În ceea ce priveşte banii pe care Dan Diaconescu ar trebui să-i vireze la momentul semnării contractului privind Olchim, Chiţoiu a precizat că Ministerul Economiei a întreprins toate demersurile pentru contractarea unui credit de 40 de milioane de euro astfel încât să se asigure un capital de lucru pentru Olchim şi să se plătească salariile restante.
Ministrul a explicat că ulterior s-a discutat cu beneficiarii produselor Oltchim să asigure un capital de 20 de milioane de euro pentru finanţarea materiilor prime, iar statul să asigure alţi 20 de milioane de euro. De asemenea, Chiţoiu a menţionat că în ultimele două săptămâni se poartă "negocieri împreună cu Consiliul Concurenţei şi cu specialişti din ministerul Economiei şi Finanţelor pentru notificarea acestui ajutor de salvgardare, care presupune un împrumut pe 6 luni de zile la dobânda pieţei".
El a spus că dacă Dan Diaconescu s-ar fi angajat că plăteşte banii la închiderea negocierii, respectiv în 6 luni, pe această perioadă statul putea să acorde sub formă de împrumut suma de bani necesară reluării activităţii şi plăţii salariilor restante.
"În condiţiile în care Dan Diaconescu s-a angajat, conform ofertei, că la data semnării contractului de privatizare vine şi virează banii şi pe lângă banii pe care i-a propus în ofertă pentru preţul acţiunilor a venit şi cu alte sume importante de bani pentru continuarea şi finanţarea investiţiilor la Oltchim, nu mai este cazul ca statul să acorde acest împrumut, ajutor de salvare", a arătat Chiţoiu.
Ministrul a menţionat că sumele la care s-a angajat Dan Diaconescu să le investească în Oltchim reprezintă "foarte mulţi bani", dar a refuzat să precizeze suma exactă.
Contractul dintre OPSPI şi Dan Diaconescu privind privatizarea Oltchim nu a fost semnat luni, Diaconescu acuzând că din acord lipsesc clauze, prevederi şi anexe şi că documentul avansat de OPSPI este diferit faţă de forma contractului anunţată o dată cu caietul de sarcini.
"Nu am putut semna acest contract, întrucât lipsesc clauze, prevederi şi anexe, iar tot contractul este diferit faţă de cel pe care l-am agreat când am participat la privatizarea Oltchim", a declarat luni Dan Diaconescu, la ieşirea din Ministerul Economiei, unde s-a întâlnit cu reprezentanţii OPSPI în vederea încheierii contactului de privatizare a Oltchim.
Diaconescu a adăugat că avocaţii săi au rămas în sediul Ministerului Economiei pentru lămurirea situaţiei şi că după ce acest contract va fi încheiat el va vinde acţiunile pe care le-a cumpărat de la stat către cetăţeni "probabil, la preţul de pe bursă".
Diaconescu a mai spus că termenul pentru semnarea contractului este de zece zile de la data adjudecării licitaţiei.
Câştigătorul licitaţiei anunţa luni de dimineaţă că vrea să semneze în cursul zilei contractul cu Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) şi că banii să intre imediat în conturile companiei, pentru plata salariilor şi asigurarea capitalului de lucru.
La rândul său, şeful OPSPI, Remus Vulpescu, a declarat că este pregătit ca semnarea contractului să aibă loc luni.
Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe