Ministrul elen de Finanţe cere amânarea plăţii datoriilor Greciei către BCE

Datoria Greciei nu este viabilă, iar plăţile către Banca Centrală Europeană (BCE) ar trebui amânate, a declarat joi ministrul elen de Finanţe, Yanis Varoufakis.

Urmărește
141 afișări
Imaginea articolului Ministrul elen de Finanţe cere amânarea plăţii datoriilor Greciei către BCE

Ministrul elen de Finanţe cere amânarea plăţii datoriilor Greciei către BCE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În perioada iulie-august, Ministerul de Finanţe trebuie să împrumute de la partenerii Greciei 6,7 miliarde de euro, într-un fel sau altul, pentru răscumpărarea unor obligaţiuni din programul SMP", a spus Varoufakis într-o conferinţă la Atena, referindu-se la obligaţiuni cumpărate de BCE în cadrul Securities Market Programme, în perioada 2010-2011.

El a arătat că există încă obligaţiuni elene în valoare de 27 de miliarde de euro care trebuie răscumpărate de Grecia în următoarele luni sau ani.

"Răscumpărarea acestor obligaţiuni ar trebui să fie amânată pentru viitorul îndepărtat. Asta este clar", a apreciat ministrul.

Varoufakis, profesor de economie şi blogger care a iritat oficialii europeni cu discursul său anti-austeritate, a fost înlocuit de la conducerea echipei de negociatori eleni în discuţiile cu liderii UE şi ai FMI, dar a rămas implicat în discuţii.

Grecia a reintrat în recesiune în primul trimestru, cu o contracţie a PIB de 0,2%, după un declin de 0,4% în trimestrul anterior, în condiţiile în care blocajul negocierilor dintre autorităţile de la Atena şi creditorii ţării a secătuit economia de fonduri.

Contracţia economică sporeşte presiunile asupra guvernului condus de premierul Alexis Tsipras să adopte măsurile cerute de creditorii ţării, pentru deblocarea programului de ajutor de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro.

Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a decis marţi să nu înăsprească termenii asistenţei financiare de urgenţă (Emergency Liquidity Assistance – ELA) pentru băncile din Grecia şi a majorat plafonul cu 1,1 miliarde de euro, la 80 de miliarde de euro.

Decizia a venit în urma unui comunicat al miniştrilor europeni de Finanţe în care aceştia au recunoscut dorinţa autorităţilor din Grecia de a îndeplini condiţiile de reluare a finanţării ţării.

Grecia mai are dreptul să primească 7,2 miliarde de euro din programul de asitenţă financiară de 240 de miliarde de euro convenit cu zona euro şi FMI. În lipsa unui acord, deficitul de lichidităţi al Greciei este tot mai mare. Autorităţile de la Atena au fost nevoite în această săptămână să folosească 650 de milioane de euro din rezervele deţinute la FMI, pentru plata unei rate de 750 de milioane de euro către instituţia financiară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici