- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (22.02.2016, 13:15)
- Alina Oprea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul Energiei: În toamnă vom pune pe masă Strategia energetică a României
Ministerul Energiei va finaliza în această toamnă Strategia Energetică a României, valabilă pentru 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, însă capitolele documentului vor fi lansate în dezbatere publică pe parcurs ce sunt redactate, a declarat luni ministrul de resort, Victor Grigorescu.
Urmărește
1358 afișări
Ministrul Energiei: În toamnă vom pune pe masă Strategia energetică a României (Imagine: Alexandru Dobre/ Mediafax Foto)
"Strategia o face Ministerul Energiei, este o strategie a României. (...) Avem câteva sute de specialişti care, într-un fel sau într-altul, sunt în dialog cu noi pe marginea Strategiei Energetice. Îmi este de fiecare dată dificil să alcătuim un grup de lucru, pentru că de fiecare dată vom lăsa pe cineva în afara lui din motive strict obiective, de spaţiu, de lipsă de eficienţă a dialogului, efectiv este foarte complicat. Dar vă asigur că, pentru fiecare om sau companie care doreşte să participe la acest exerciţiu important, va exista o modalitate în care poate să contribuie", a afirmat Grigorescu, la ZF Power Summit.
ULTIMELE ȘTIRI
-
SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar: VOTEAZĂ AICI
-
Casele de pariuri din SUA îl consideră favorit la alegeri pe Donald Trump
-
Italia se înarmează. Guvernul intenţionează să cheltuiască 8,2 miliarde de euro pentru achiziţionarea de tancuri
-
Românii ar putea plăti mai puţine taxe pe salariu
El a punctat că ministerul va atrage şi consultanţi pe partea de modulare economică, iar documentul va include şi o evaluare macro.
"Vom aduce şi partea de consultanţă pe partea de modulare economică în ideea de a avea şi o bază dincolo de discuţii, de filosofia sistemului, să avem şi o parte de evaluare macro strict orientată pe zona asta. Veţi vedea elemente de dezbatere încă dinainte, pe măsură ce mai facem câte un capitol sau mai obţinem o anumită claritate cu privire la dezbatere, veţi vedea minute ale reuniunilor, veţi vedea documente de etapă puse în dezbatere publică. Doar nu o să venim la sfârşitul toamnei cu un singur document şi să vă rugăm în zece zile să vă pronunţaţi, nu. E un proces interactiv de durată", a precizat Grigorescu.
În prezent, România are o strategie energetică naţională, adoptată în anul 2007, care este valabilă până în anul 2020.
"Strategia Energetică va oferi o viziune de dezvoltare sustenabilă a ţării, care include evoluţia României către rolul de hub regional de producţie, înmagazinare şi tranzacţionare a energiei; centrarea pe consumatorul de energie ca principal beneficiar al diversificării surselor şi serviciilor de energie; dezvoltarea infrastructurii energetice concomitent cu introducerea de tehnologii inteligente; transparentizarea şi profesionalizarea actului de guvernanţă energetică. Strategia va include un mecanism intrinsec de revizuire şi actualizare, astfel încât să fie în permanenţă un document viu şi relevant", se arată în prezentarea proiectului de pe site-ul Ministerului Energiei.
Termenul limită estimativ de finalizare a documentului este 15 septembrie 2016, iar obiectivul este ca documentul final să fie supus dezbaterii parlamentare şi asumat de către Parlamentul României prin act normativ.
Citeşte şi: Ministrul Energiei, Vlad Grigorescu: Bursa are nevoie de companii private, nu să se bazeze doar pe listările făcute de stat
Autorităţile estimează că investiţiile necesare în sectorul energetic românesc, până în anul 2035, se ridică la 100 de miliarde euro. Obiective investiţionale considerate ca fiind necesare sau strategice sunt dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă, dezvoltarea centralei hidroelectrice de acumulare prin pompaj Tarniţa - Lăpuşteşti, dezvoltarea sau extinderea capacităţilor de interconexiune şi facilitarea exportului/importului pentru exploatarea avantajului preţurilor mai mari ale energiei electrice de pe alte pieţe.
Se are totodată în vedere exploatarea zăcămintelor de gaze naturale din Marea Neagră, investiţiile realizate în vederea conformării la cerinţele de mediu ale Uniunii Europene şi modernizarea centralelor pe cărbune.
Citește pe alephnews.ro: Putin a anunțat un nou exercițiu strategic de antrenament nuclear, care include lansări de rachete
Citește pe www.zf.ro: Dezastru total la Volkswagen: Gigantul auto vrea să închidă 3 fabrici din Germania, să dea afară zeci de mii de oameni şi să scadă salariile cu 10%
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hezbollah l-a numit pe Naim Qassem în funcția de secretar general, după asasinarea fostului lider al organizației, Hassan Nasrallah
Dezastru total la Volkswagen: Gigantul auto vrea să închidă 3 fabrici din Germania, să dea afară zeci de mii de oameni şi să scadă salariile cu 10%
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Daniela Iliescu, acuzată că și-a cumpărat de pe Shein rochia purtată la nunta lui Iancu Sterp cu Denisa Coțolan. Prima reacție
CANCAN.RO
Colțul de Rai aflat la doar 45 de minute de București. Stațiunea e renumită pentru aerul curat și pentru mâncarea gustoasă
GANDUL.RO
Ajutor financiar în bani pentru români începând cu 1 noiembrie. Cine sunt beneficiarii și care sunt condițiile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe